З 1 квітня медреформа стартує на «вторинці» і «третинці»: яка готовність Рівненщини

Фото - Рівненська ОДА

З 1 квітня 2020 року відбудеться реформа вторинної та третинної ланки медицини. Важливі зміни чекають на заклади охорони здоров’я Рівненщини, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу.

Про готовність закладів до наступного етапу медичної реформи та співпраці з НСЗУ в межах Програми медичних гарантій говорили на нараді у Рівненській ОДА.

З цього часу на заміну псевдобезкоштовній медицині приходить Програма медичних гарантій. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Цей перелік послуг для пацієнтів оплатить Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Рівненська обласна державна адміністрація повідомляє, що лікарні не отримають державних субвенцій з 2-го кварталу 2020 року, а надходження фінансів залежатиме від того, скільки і які медичні послуги нададуть пацієнтам. Отримати безкоштовну консультацію чи послугу, пацієнтові можна буде лише зі скерування свого сімейного лікаря.

На сьогодні  загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Рівненщини до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – 82,26 %.

Читайте також