З медзакладів Рівного можуть зникнути благодійні внески

У лікувальних закладах Рівного планують припинити практику благодійних внесків. Про це під час засідання постійної комісії із питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення, захисту учасників бойових дій і членів сімей загиблих героїв Небесної сотні та учасників бойових дій розповів заступник міського голови Юрій Поліщук.

За його словами, більшість керівників медзакладів міста застосовують благодійні внески як можливість залучення додаткових коштів. Юрій Поліщук додав, нині розглядають питання, як ліквідувати ці внески. Вирішити це може стратегія тарифоутворення за надання медичних послуг.

«Я ініціював нараду в управління охорони здоров’я стосовно політики тарифоутворення у лікувальних закладах міста Рівного. Справді, багато головних лікарів використовують практику благодійних внесків, як можливість залучення коштів під свою діяльність – оперативних, так скажімо, коштів, - сказав Юрій Поліщук. - Це не дуже правильна тактика і неправильний шлях. Зараз якраз місто повинно розробити стратегію і розробити єдине розуміння тарифоутворення в цьому плані. Для усіх закладів».

До розроблення цієї стратегії потрібно врахувати багато факторів та ризиків.

«Ризик у тому, що вартість за одну й ту ж саму послугу в різних закладах буде дуже суттєво різнитися. Наприклад, у міській лікарні, якщо рахувати вартість амортизації обладнання, вартість цього ж обладнання і так далі, то ця послуга буде набагато дорожча, ніж, скажімо, у другій міській лікарні.  Наприклад, 60 гривеньконсультація лікаря в міській лікарні2 і 260 гривень – у міській лікарні. Пояснити це рівнянам буде надзвичайно важко. Тому треба розробити єдину стратегію», - зазначив заступник міського голови Рівного.

Відповідні стратегії прийняли в деяких містах, зокрема, Івано-Франківську. Там затвердили єдиний тариф для всіх закладів. На переконання заступника міського голови Рівного, економічно обґрунтовано, але не зовсім правильно з точки зору медичного господарства.

Ймовірно, у Рівному буде дещо інший підхід.

«Будемо пропонувати компромісний варіант. Має бути певна відмінність в межах певного відсоткового коридору. Думаю, щоб тариф коливався в межах 10-20 відсотків. Ми повинні це прорахувати, ми повинні пройти цей шлях, - каже Юрій Поліщук. - Але тут ризик знову ж таки. Кошти, які вони залучають як благодійні кошти, вони можуть використовувати на свої потреби, швидко і оперативно. Кошти, які прийдуть за платну послугу, тоді потрібна буде тендерна процедура і так далі. Це ускладнює шлях лікарів. Я розумію, що так як було, не повинно так лишатись».

Коли запрацює ця стратегія – поки що невідомо.

Читайте також