З України хотіли вивезти 52 молюски юрського період під виглядом декору для акваріуму

Київські митники стали на заваді незаконному пересиланню за межі України прадавніх скам’янілостей (молюсків) віком 145-149 млн. років, які мають культурну та наукову цінність.

52 рештки скам’янілих істот митники виявили під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Запоріжжя до Канади. Відправник задекларував їх як декорації для акваріума.

Для визначення приналежності скам’янілостей до культурних цінностей, знахідку було скеровано на експертизу до Національного науково-природничого музею України.

Як визначили фахівці, скам’янілі істоти - це поліровані молюски (амоніти), оригінальні фосилії (інакше - скам’янілості) різних родів, які існували ще за юрського періоду: Vergatites virgatus (Boch.), Cosmoceras sp., Acantoceras sp., Cardioceras sp. тощо.

Всі палеонтологічні зразки мають культурну, наукову, музейну та освітню цінність, і рекомендуються експертами для внесення до музейного фонду України.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за ст. ст. 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні зразки вилучено.

Читайте також