За майже пів року набрав 9 кг ваги: пацієнт подякував рівненським медикам

Ще у жовтні 2022 року 62-річний Петро важив 41 кілограм при зрості 1 м.75 см, а вже у березні 2023 року вага чоловіка зросла до 50 кілограмів. І якщо для здорової людини, при посиленому харчуванні та відповідному режимі дня, набрати 9 кілограмів за п'ять місяців зазвичай не складає проблем, то для Петра це був кропіткий та складний процес.

Повідомляють на Фейсбук-сторінці Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру.

"Хворий поступив важкий. Окрім діагностованого мультирезистентного туберкульозу пацієнт мав патологію кишково-шлункового тракту. Одразу стало зрозуміло, що процес лікування буде складним й тривалим.", - розповідає завідувач відділення, лікар-фтизіатр Валерій Тишковець.

Знесилений хворобою чоловік цілком довірився медикам і розпочав свою боротьбу із туберкульозом. Петро знав, що недуга підступна й потребує суворого й систематичного дотримання назначеної схеми лікування, адже вже мав подібний досвід. Вперше Петро захворів на туберкульоз у 1997 році й успішно пролікувався, утім через десятки років хвороба повернулася.

"Я вже по самопочуттю зрозумів, що це туберкульоз - температура 37,5, їсти ніби хочу, але їжа "не лізе", погане самопочуття", - пригадує чоловік.

Процес лікування ускладнювався й наявністю супутніх захворювань, але завдяки новітнім препаратам вдалося підібрати ефективну схему, яка показала гарний результат.

"Стан хворого стабілізувався. Пацієнт набрав вагу й не виділяє бактерій. Наразі ми готуємо Петра перевести на амбулаторне лікування", - розповідає Валерій Тишковець.

Тим часом Петро дякує медперсоналу, що поставив його на ноги.

"Оксана (ред.:медична сестра) вночі приходила крапельниці ставила. Взагалі відношення медиків тут дуже хороше. Постійно турбувалися й контролювали все", - каже чоловік - "І сину вдячний за підтримку і допомогу. Щонеділі приїжджали з невісткою до мене, хоч дорога не близька".

Вже з наступного тижня, чоловік продовжуватиме лікування дома, де на нього з нетерпінням чекає його дружина.

Читайте також