Замість приватного будинку звів багатоквартирний? У Рівному мешканці більше року "воюють" із забудовником

У Рівному вже більше року триває конфлікт між мешканцями вулиць Дачної, Свєшнікова та Барвистої та забудовником Максимом Кудрявцевим. Мешканці стверджують, що чоловік вирішив побудувати багатоквартирний будинок замість індивідуального житла на вулиці Дачній, 44 всупереч законодавству. Проте той запевняє, що будує індивідуальне помешкання та має на те всі підтверджуючі. 

"Рівне Медіа" дізнавалось, чому виник конфлікт та чи думають сторони якось його врегульовувати. 

Із чого все почалось 

Як розповідає голова ініціативної групи мешканців Ніна Виткалова, будівництво розпочалось ще на початку листопада 2020 року. Згодом буцімто почали з'являтися оголошення про продаж квартир у цьому будинку. 

- Ми відразу зрозуміли, що замість індивідуального будівництва це буде багатоквартирний будинок. Адже будівництво почалось 3 листопада 2020 року, а повідомлення в ДАБК з'явилось 17 листопада. Ми відразу ж почали писати звернення у відповідні структури: ДАБК, управління архітектетури та містобудування, поліцію, прокуратуру. Однак, нам там не відповідали. Тоді звернулись до міської влади,  - каже Ніна Виткалова. 

Після кількох їхніх звернень у грудні минулого року була створена тимчасова депутатська комісія, яка декілька разів виїжджала на місце, говорить Ніна Виткалова. 

- Чоловік за цей час змінив три будівельні паспорти. І всі вони - із порушеннями. Тим часом він постійно знаходить підтримку в управлінні ДАБК та управлінні архітектури. Адже йому завжди змінюють категорію та підлаштовують під його помилки, - розповідає Ніна Виткалова. 

До цього мешканці подавали позов до міського суду з вимогою про приведення будівництва на Дачній, 44 у відповідність будівельного паспорту. Однак, з'ясувалось, що забудовник веде будівнициво не на підставі будівельного паспорту, а на підставі містобудівних умов та обмежень, які були видані у червні 2021 року. Таким чином предмет позову у міському суді відпав, тож позивачі відкликали позовну заяву та подали нову - вже до окружного адмінсуду, аби скасувати містобудівні умови та обмеження, а також визнати будівництво на вулиці Дачній, 44 таким, що не відповідає генеральному плану та плану зонування міста Рівне. 

Крім того, Ніна Виткалова стверджує, що будівництво не відповідає генеральному плану міста, плану зонування території міста та порушує її особисті права. 

- Порушується наша приватність. Балкон виходить прямо у спальню мого сина. Порушується освітлення. Крім того стоїть питання екології. Якщо він продає вісім квартир, то там взагалі стоянок для автівок немає. Він уже збирався ставити баки для сміття. То навіщо це робити, якщо у нього - індивідуальний будинок? - говорить Ніна Виткалова. 

На місце виїжджала депутатська комісія 

Ще у лютому цього року на місце забудови виїжджала тимчасова депутатська комісія. Як розповів секретар Рівнеради Віктор Шакирзян, на початку забудова не відповідала будівельному паспорту, проте забудовнику надали рекомендації з усунення порушень, зокрема що стосується поверховості. Та згодом Максим Кудрявцев зменшив поверховість будівлі. 

- Ті рекомендації, які висловлювались мешканцями, забудовник виконав та привів забудову у належний стан. Зокрема була знижена поверховість, повністю була виміряна пляма забудови, повністю був змінений будівельний паспорт. Тобто ми вже ж переконали будівельника пройти усі офіційні процедури і привести все у законну відповідність. Тому наразі мені й самому цікаво, чому там знову почались якісь непорозуміння, - говорить Віктор Шакирзян.

Що кажуть у перевіряючих органах 

Як розповіли у міській ДАБК, забудовника за ряд порушень було тричі оштрафовано, наразі чоловік сплатив усі штрафи. 

- Ми здійснили дві перевірки. Три рази його було оштрафовано за самочинне будівництво в плані відхилення від будівельного паспорту, потім за невиконання припису, потім за наведення недостовірних правил. На цей час ці всі приписи були виконані, - повідомив керівник ДАБК Микола Дядюсь. 

Так виглядало будівництво у лютому цього року

Є приватний будинок. Я його збудував для себе, а вони намагаються мене звідти вижити - забудовник 

Сам Максим Кудрявцев заявляє, що зводить індивідуальне житло та, мовляв, не подавав жодного оголошення про продаж квартир. 

- Є приватний будинок. Я його збудував для себе. Вони намагаються мене звідти вижити. Жодного оголошення від мене, чи якоїсь угоди з агентствами немає, - заявляє чоловік. 

Додає, що наразі має в наявності усі дозвільні документи. А сусіди проти нього, мовляв, затіяли справжню війну.  

- Пані Ніна самовільно захопила у мене шматок земельної ділянки. У цієї жінки - конфлікт із усіма сусідами. Вона любить шоу, інтернет-видання, телебачення. Ця жінка уже особисто подавала в суд проти мене. Зараз - проти архітектури, а мене залучили третьою стороною. Чи роблю я щось незаконне - можна буде сказати після рішення суду, - говорить Максим Кудрявцев. 

Фото Суспільне

Чоловік каже, що наразі вирішення конфліктної ситуації не бачить. Мовляв, пропонував сусідам вирішити все по-мирному, проте вони відмовились від цієї пропозиції. 

- Ця жінка любить шоу, вона буде і далі звертатись до засобів масової інформації, буде писати у контролюючі органи. Проте від цього результату не буде. Адже я все роблю за законом. Сама мене звинувачує у тому, що я побудував багатоквартирний будинок, проте вона живе у двоквартирному будинку. Каже, що у мене незаконний будинок. В той же час її дачна ділянка знаходиться у межах населеного пункту, чого не має бути. Тобто людина бачить проблему у моїх документах, а у себе - ні, - додає чоловік. 

Зазначимо, що дата наступного судового засідання в окружному адмінсуді поки що не призначена. 

Читайте також