Зливи покращили стан ґрунту на Рівненщині, але посприяли розмноженню шкідників

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Упродовж останніх днів на Рівненщині пройшли сильні зливи, які значно покращили стан ґрунту для посівної компанії. Випало 25 мм опадів, що становить 134% від норми. Загалом серпень характеризувся спекотною погодою. Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

Волога та жарка погода сприяє розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур. 

На стерні спостерігається розвиток та розмноження мишоподібних гризунів. Достатня кормова база та погодні умови сприятимуть їх розселенню.

Кукурудза в доброму стані знаходиться у фазі молочної стиглості. Середня висота рослин склала 265 см. Середня кількість качанів на стеблі 1,5 шт. Триває живлення гусениць стеблового  метелика, зменшилась заселеність рослин попелицями.  На листках рослин відмічено прояв гельмінтоспоріозу та почорніння судинних пучків.

Посіви сої продовжують формувати боби, висота росли 78-82 см. стан рослин добрий. Виявлено заселеність білокрилки, попелиці та павутинного кліща. Відмічено зростання  ураженості рослин бактеріальним опіком та пероноспорозом, аскохітозом .

На посівах соняшнику виявлено прояв інфекції септоріозу, фомопсису та білої гнилі, продовжується незначне заселення геліхризовою попелицею.

На цукрових буряках  відмічено прояв  церкоспорозу та  початок інфекції фомозу, незначне пошкодження буряковою листковою попелицею.

На посадках картоплі, де бадилля висохло повністю, триває масова міграція імаго колорадського жука в пошуках корму.

Триває літ і яйцекладка біланів, прояв слизистого бактеріозу на капусті.

Читайте також