Знищив російський винищувач і безпілотник: Герой Віталій Мовчан ціною свого життя захистив українське небо

Молодий лейтенант Віталій Мовчан ціною власного життя захистив українське небо від ворожої авіації. Його історію розповіли у Міністерстві оборони України.

24 лютого, у день повномасштабного вторгнення, обслуга зенітно-ракетного комплексу, якою керував Вталій, перебувала на бойовому чергуванні.

І саме їм з-поміж перших обслуг ЗРК довелося прийняти бій із противником, сили якого значно переважали.

Коли до позиції наблизилася повітряна ціль, яку зенітники упізнали як ворожий літак, Віталій провів перший у житті бойовий пуск зенітної ракети.

Обслуга «демілітаризувала» російський багатоцільовий винищувач четвертого покоління Су-30. Згодом «мінусували» ще й ворожий БПЛА.

Зрозуміло, що авіація противника почала полювати на український ЗРК та його екіпаж. Пара ворожих Мі-24 на критично малій висоті підібралася до тимчасової стартової позиції і вдарила по ній некерованими ракетами. Віталій загинув на бойовому посту, його підлеглі дістали важкі поранення.

За мужність і героїзм під час захисту держави, 28 лютого 2022 року лейтенанту Віталію Мовчану присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Читайте також