10 продуктів для розуму, необхідних школяру навіть на канікулах

Ілюстративне фото

Щоб дитина була здоровою і розумною, годуйте її розумно! Включайте в меню продукти, які допоможуть мозку працювати максимально продуктивно. Особливо важливо підтримати його активність під час канікул або свят і одразу після них, коли діти спочатку випадають зі звичного розкладу, а потім знову потрапляють у жорсткі учбові рамки.

Продукти для розуму

Жирна риба та ікра

Дітям необхідний тваринний білок, проте краще його отримувати не з м'яса, а з морської риби, адже така риба (лосось, оселедець, скумбрія, сардини) багата на ще одну цінну речовину – Омега-3. Ці кислоти прискорюють рух сигналу у мозку і тому дуже важливі для школярів. Зокрема, Омега-3 активізують такі функції мозку, як пам'ять, увагу та концентрацію.

Дієтологи вважають, що найкорисніший сніданок для школяра - це бутерброд із хліба грубого помелу з невеликою кількістю вершкового масла та рибною ікрою.

Вівсянка

Овес вважається одним із найкорисніших злаків: він стимулює кровообіг (у тому числі й у мозку). Не забуваємо про вітаміни групи В, яких в вівсі, як і у всіх злаках, достатньо. Ця група вітамінів потрібна як для дорослих, так і для дітей, тому що вважається джерелом енергії, якої потребують всі клітини організму.

Грецькі горіхи

У цих горіхах містяться ненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6. Вони сприяють мозковій активності дітей та постачають корисний рослинний білок. Також у волоських горіхах є лецитин, що покращує пам'ять. В ідеалі, дітям потрібно давати щонайменше 5 ядер волоського горіха щодня.

Чорниця

Склад чорниці, багатий на антиоксиданти і вітаміни, робить її особливо корисною для поліпшення роботи мозку. Ця ягода допомагає добре розуміти, добре засвоювати і запам'ятовувати отримані знання у будь-якому віці. До речі, вона також сприяє зміцненню сітківки ока.

Какао та шоколад

Какао-боби містять магній - мікроелемент, необхідний нормальної роботи пам'яті. Тому свіжозварений гарячий какао на сніданок забезпечить дитину довгою енергією на весь день. Також какао сприяє розширенню судин, поліпшення кровообігу, стимулювання мозкової діяльності та поліпшення настрою. Якщо ваша дитина любить шоколад, то корисною для розуму буде саме гірка, в якій вміст какао-бобів більше 60%.

Зелений горошок

Нестача тіаміну (вітаміну B1) загрожує погіршенням уваги, пам'яті та настрою. Тому обов'язково додавайте в раціон дитини цей продукт, причому зовсім не важливо в якому вигляді: свіжий, морозивний або консервований - необхідні властивості він зберігає в будь-якому варіанті.

Яблука

Яблука – одні з найбагатших вітамінами та мікроелементами фруктів, що допомагають загальному зміцненню організму та піднімають імунітет. Фосфор, що міститься в яблуках, сприяє зміцненню нервової системи та стимулює мозкову діяльність, а яблучний сік є відмінним антиоксидантом.

Яблука дуже зручно брати з собою куди завгодно, на канікулах – на прогулянку, під час навчання – до школи, щоб перекусити на перерві. На день дитині потрібно з'їдати щонайменше 1 яблуко.

Морква

Крім позитивного впливу на зір, морква корисна тим, що полегшує заучування напам'ять, оскільки активно стимулює обмін речовин у всьому організмі, у тому числі в мозку.
Тому, якщо у вашої дитини передбачається заучування (зубрежка) великих обсягів інформації, запропонуйте їй перед цим з'їсти терту моркву з олією або сметаною.

Ківі

Усього 1 ківі містить добову норму вітаміну С. Це перевірене джерело антиоксидантів, що захищають мозок від вільних радикалів. Саме ці лиходії погіршують пам'ять та негативно впливають на здатність приймати рішення.

 

Читайте також