Можуть заміняти м’ясо, фрукти та масло: чому корисно їсти гриби

Гриби – це дієтичний продукт, який містить мало калорій, але багато поживних речовин: білок, клітковину, екстрактивні та ароматичні речовини, вітаміни групи В, мікроелементи (цинк, кальцій, магній, йод, калій, фосфор, залізо тощо). У них відсутній холестерин.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Слід пам’ятати, що при варінні до половини мінеральних речовин йде у відвар та не знешкоджується отрута отруйних грибів.

Деякі вчені вважають, що у людей, які регулярно вживають в їжу гриби збільшується тривалість життя та зростає опірність організму. Вони частково можуть заміняти м’ясо, фрукти та масло одночасно.

Найбільше корисних речовин у молодих плодах, старі гриби накопичують більше токсинів та мають підвищену червивість.

Слід пам’ятати, що гриби мають властивість вловлювати з повітря, ґрунту, води токсичні та радіоактивні речовини, тому збирати їх потрібно далеко від доріг та підприємств. Отруєння можуть викликати несвіжі, червиві та старі гриби, а також вживання отруйних грибів, які своїм виглядом можуть нагадувати їстівні. Тому при збиранні грибів перевагу надавати молодим, не червивим грибам та тим, в яких ви впевнені. Не варто ризикувати.

Основні протипокази для вживання грибів – захворювання шлунково-кишкового тракту у фазі загострення, гастрити, виразкова хвороба, коліт, панкреатит. Не рекомендується їх вживання при нирковій та печінковій недостатності, дітям до 14 років та вагітним жінкам.

 Якщо немає вищезгаданих захворювань, то їстівні гриби можна вживати часто у невеликій кількості без шкоди для здоров’я.

Читайте також