Рівненщина входить в п’ятірку областей з найвищою захворюваністю на кашлюк

Рівненська область входить у ТОП-5 областей, які мають найвищий рівень захворюваності на кашлюк.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Впродовж 7 місяців поточного року в області захворіло 272 людини (23,8 вип. на 100 тис. населення), це у 7 разів більше ніж за аналогічний період минулого року.

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що проявляється ураженням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Токсини, що виділяються збудником, викликають запальну реакцію і нападоподібний кашель, що нагадує бронхіт. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Кашлюк найчастіше діагностується у дітей дошкільного віку, хворіють і дорослі.

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, він може викликати тимчасову зупинку дихання аж до посиніння обличчя та може призвести до ряду ускладнень і навіть смерті. Інкубаційний період кашлюка коливатися від 5 до 21 днів (зазвичай 7-14 днів).

Кашлюк небезпечний ускладненнями: пневмонія, пневмоторакс, раптова зупинка дихання, судоми, набряк мозку, внутрішньочерепний та субдуральний крововиливи, епілепсія і глухота.

Запобігти цьому захворюванню можна завдяки проведенню вакцинації згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Якщо з певних причин вашій дитині не зробили вакцину, тоді слід пропущену дозу надолужити якомога швидше, адже не щеплена вчасно дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати важкі наслідки для здоров’я.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинувалися вони у дитинстві.

 

Читайте також