14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього 2024: традиції та заборони у цей день

Воздвиження Хреста Господнього — одне з найбільших церковних свят в осінньому календарі. Воно вшановує подію про віднайдення Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос.

В народі цей день часто називають Здвиженням. Воно символізує початок руху природи до зими. В давнину наші предки вважали, що від цього дня земля рухається до зимового періоду, птахи відлітають в теплі краї, звірі готуються до сплячки, листя жовтіє і відмирає до наступного весняного сезону.

До переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар українці святкували це велике церковне свято 27 вересня. Тепер більшість дат святкується на 13 днів раніше, а це означає, що Воздвиження 2024 року буде 14 вересня.

Що не можна робити на Воздвиження Хреста: які традиції існують

Найважливіша заборона, яка існує цього дня — заборона на вживання м'ясних, молочних продуктів. Слід дотримуватися посту. Також не слід мати лихі думки, сваритися, лихословити. Цього дня не радять позичати гроші, збиратися у далеку дорогу, починати нові справи.

Воздвиження Хреста — одне з найбільших дванадесятих свят в році, а тому суворо заборонено фізично працювати, прибирати в будинку, затівати ремонт, займатися городніми справами, шити, вишивати, прати.

Згідно з християнською традицією віряни йдуть до храму, де моляться. З вівтаря на середину церкви обов'язково виносять Хрест. Тут він стоятиме протягом семи днів.

Якщо у вас немає можливості сходити до церкви, можете помолитися вдома. Здавна наші предки намагалися "очистити" оселю від злих духів та нечистої сили за допомогою запалених свічок.

Джерело: ТСН

Читайте також