3 головні правила при покупці мандаринів

Експерти розповіли, які фрукти обрати, а які краще - оминати дорогою. 

Правило №1. Зовнішній вигляд

Ідеальні мандарини мають бути свіжими, цілісними, чистими та здоровими. На них не допускається пошкоджень шкідниками, хворобами та порізів. Проте зовнішні дефекти все ж таки допускаються. За словами фахівців, невеликі потертості, подряпини, вкраплення в пори шкірки ніяк не впливають на смак та якість мандаринів. Головне, щоб ці пошкодження не переходили в гнилизну. Також не варто звертати увагу на повітряний прошарок, пухлість мандаринів – це не дефект, це сортова особливість мандарину.

Листочки – це не показник свіжості. Часто продавці залишають їх для привернення уваги. Але листочки мандаринів не в'януть з часом, просто трохи підсихають.

Правило №2.

На прилавках можна зустріти різні сорти мандаринів. Продаються гібриди родом із Туреччини, Тунісу, Марокко, Іспанії: муркотт, надоркотт, клементин та інші, лише близько 70 сортів. Саме в гібридах найчастіше багато кісточок.

Сорт муркотт вивели у 1913 році у Флориді, звідки він перекочував до Бразилії та Перу. У нас його можна купити з листопада до лютого. Це гібрид мандарину та танжерину — він невеликий, з великою кількістю дрібних кісточок та щільними перегородками, але соковитий та солодкий.

Сорт надоркот - родом з Марокко. Це не дуже солодкі мандарини з червоною м'якоттю і шкіркою, що легко відділяється. Зазвичай у них немає кісточок, але, перезапилені, вони можуть бути дуже кістляві. Вони ранні: дозрівають уже влітку і у продажу з'являються раніше за інших.

Найсмачніші з гібридних — клементини (їх у 1902 році на Сицилії вивів священик отець Клемент, поєднавши мандарин та місцевий апельсин). Їхні плоди сплющеної зверху і знизу форми, яскравого оранжевого кольору, солодкі та соковиті, з ніжним запахом. Найчастіше саме клементини продаються ще з жовтня. 

Найпізніший сорт – піксі – можна знайти у продажу наприкінці зими. У них кулясті плоди з тонкою жовто-жовтогарячою шкіркою, соковита м'якоть без кісточок, а ще вони виключно довго зберігаються.

Правило №3. Які мандарини краще не брати

  • З цвіллю на шкірці це ознака антракнозу, грибкового ураження.
  • З вм'ятинами та надто м'якими ділянками. Це означає, що фрукт почав підгнивати.
  • Перезрілі і залежані. Показники: шкірка, що явно відстає від м'якоті, і слабо виражений смак.
  • На таких плодах шкірка легко лопається, під неї проникають бактерії.

Читайте також