70 рівнян отримали екстрене щеплення від правця за останній місяць: що треба знати про смертельну хворобу під час війни

Ілюстративне фото

Впродовж останніх 20 років серед дорослих людей в Україні частішають випадки смерті внаслідок правця. Все тому, що дорослі часто не роблять ревакцинацію від цієї хвороби, помилково вважаючи, що щеплення у дитячому віці достатньо. Однак, через війну небезпека захворіти на правець зросла в рази. Про загрозу зараження смертельною хворобою під час війни розповідає завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Віктор Мороз.

Щорічно у Рівненській області вакцинуються 9600 дітей та 32000 дитини ревакцинуються. Також кожного року щеплюють понад 42000 дорослого населення. Ці показники щеплення вважаються невисокими, бо це лише ХХ відсотків від усього населення, яке має вакцинуватися.  Віктор Мороз зазначає, що за останній місяць було проведено 70 екстрених щеплень від правця мешканцям Рівненщини - а це, без перебільшень, 70 збережених життів. 

Правець. Що це за хвороба?

Це інфекційна хвороба, яка уражає нервову систему. В хворого інфекція проявляється сильними судомами, які викручують тіло, мимовільним скороченням м'язів та навіть зупинкою дихання через спазмування дихального центру. Без лікування людина у 100 % випадків помирає. 

“Якщо ви нещодавно травмувалися і у вас з'явилися перші симптоми, навіть слабко виражені – негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, прогресування хвороби у постраждалої людини та її загального стану здоров’я», – пояснює Віктор Мороз.

Симптоми правця:

  • стиснення щелеп

  • м'язові спазми — часто в шлунку

  • болісна напруга у всьому тілі

  • проблеми з ковтанням

  • «витріщання» очей

  • головний біль

  • лихоманка та надмірне потовиділення

  • зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття

Як передається правець?

Зараження можливе тоді, коли до відкритої рани потрапляє бруд зі спорами правця. Також інфекцію можна підхопити внаслідок укусу тварин та поранення зараженими предметами (цвяхами, металевою арматурою, граблями, щіпками деревини). Збудник хвороби – спори, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. 

«Правець завжди був небезпечною хворобою, адже інфікуватися можна навіть через крихітну подряпину, в яку потрапить бруд зі спорами правця. Правець дуже живучий і зберігається у землі роками”. - наголошує лікар. 

Мешканець Рівненщини Сергій Полюхович розповідає, що кілька років тому поранив ногу, тоді йому довелось робити екстрену вакцинацію від правця:

“Я працював на господарстві, випадково наступив на шматок іржавого металу.  Нога боліла страшенно. На наступний день я поїхав до лікаря і вакцинувався. Після того я багато читав про те, які наслідки може викликати ця хвороба. Небезпека може бути будь де: на городі, на подвір'ї, на газоні чи піску. Тому все таки краще зробити щеплення і бути спокійним”.

Вакцинація від правця

Єдиний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Інших способів запобігти захворюванню на сьогодні не існує.

За Національним календарем профілактичних щеплень схема вакцинації від правця є такою: 

  • перше щеплення у 2 місяці, ревакцинація у 4, 6, 18 місяців, далі у 6 та 16 років. 

  • Перша ревакцинація у дорослому віці: у 26 років і далі кожні 10 років.  

«Єдиний варіант захиститися – регулярно вакцинуватися. У випадку, якщо ви травмувалися і не маєте щеплення - негайно зробіть його екстрено. Це важливо, бо смертність від правця сягає 70%, а якщо вчасно не надати допомогу – то і 100%», – зазначає Віктор Мороз.

Коли необхідна екстрена вакцинація?

Якщо ви не пам’ятаєте, чи є у вас рутинні щеплення проти правця, обов’язково зробіть екстрене щеплення у таких ситуаціях:  

  • травми з порушенням цілісності шкіри та слизових оболонок

  • відмороження та опіки (термічні, хімічні, радіаційні)

  • проникаючі пошкодження шлунково-кишкового тракту

  • гангрени або некрози тканин будь-якого етапу, абсцеси

  • укуси тваринами

  • пологи поза медичними закладами

  • позагоспітальні аборти

Звертайтеся до свого сімейного лікаря або, якщо ви переїхали на інше місце, до будь-якого сімейного лікаря, переукладати декларацію не треба. Рівненщина забезпечена вакцинами від правця і їх можна отримати безкоштовно.

Пам’ятайте, захворювання на правець може бути смертельним - вакцинуйтеся, щоб захистити себе!

Читайте також