Без щеплення навчання не буде: медики Рівненщини закликають батьків вакцинувати своїх дітей

До шкіл та дитсадків Рівненщини не зараховуватимуть не вакцинованих дітей. Про це батькам вкотре нагадують лікарі. Школярі мають бути повністю вакциновані обов'язковими щепленнями, інакше їх не допустять до очного навчання.

Тож через пропущені обов'язкові щеплення школярам Рівненщини лікарі не видаватимуть медичні довідки для відвідування навчального закладу. Медики наголошують: під час війни, масового переміщення і скупчення людей зростає ризик виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватися та загрожувати вам і вашій дитині. Нещеплені ж діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків захворювань.

Тож важливо дотримуватися національного Календаря профілактичних щеплень. Особливо під час війни, адже медична система зараз долає нові виклики, і важливо не перевантажувати її додатково. Нагадаємо, що наприкінці 2021 року на Рівненщині було виявлено випадок поліомієліту. Виявлений випадок поліомієліту на Рівненщині кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного рівня і оголосили обов'язкову вакцинацію дітей до п'яти років.

Дитина має мати всі планові щеплення від 10 хвороб згідно з Національним календарем. Усі щеплення за календарем є безоплатними і батьки можуть зробити їх у найближчому медзакладі за місцем свого перебування. Якщо обов'язкових щеплень у дитини немає то такі довідки лікарі не видаватимуть. Ба більше, без цієї довідки у школу дітей не допускатимуть.

"Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, не дозволено відвідувати дитячі колективи. Це передбачено законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб, - каже Віктор Мороз, завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. - Якщо якась із доз щеплення була пропущена, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу."

Читайте також