Чому рівненським "радикалам" заважає сарненська поліція?

фото іронічне :-)

На Рівненщині у Сарненському районі місцеві мешканці вимагають відставки керівництва району. Яблуком розбрату став бурштин.

Розпочалося все ще минулої п’ятниці, 11 травня, коли у Сарнах близько сотні активістів прийшли до стін районного відділу поліції з вимогою звільнити з посади, в першу чергу, начальника райвідділу Сергія Смаглюка, а також директора ДП «Клесівське лісове господарство» Михайла Ониськевича та голову Сарненської райдержадміністрації Ярослава Яковчука. Посадовців звинувачують у бездіяльності та у тому, що вони буцімто покривають нелегальний видобуток бурштину на Сарненщині.

Що цікаво, очільником активістів був депутат Рівненської обласної ради від Радикальної партії Ляшка Володимир Ковальчук зі Здолбунова, який приїхав на місце події разом з іншими депутатами. Зокрема, на мітингу був помічений «свободівець» Анатолій Алексейчук з Костополя, «радикал» Олександр Васильєв з Сарн, «радикал» Олександр Ширяєв з Млинова та представник від БПП Микола Лобчук з Дубровиці. До речі, ім’я останнього часто згадується у різноманітних бурштинових скандалах, адже саме йому у ЗМІ приписують «кришування» нелегального видобутку бурштину та звинувачують у налагодженні схем із бурштинокопачами. Крім цього, Микола Лобчук відомий ще й тим, що керує автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і втікає від поліції. Нагадаємо, що у березні патрульні Рівного сааме цього депутата впіймали п’яним за кермом, відтак, суд визнав його вину і позбавив його прав на рік.

Читайте також: Справа п'яного за кермом депутата: суд визнав Лобчука винним

За словами очільника активістів Володимира Ковальчука, мітинг був спровокований зверненнями до нього місцевих мешканців, які начебто потерпають від свавілля місцевих керівників.

Володимир Ковальчук - справа

- Ми з депутатами приїхали підтримати людей, адже ці керівники сприяють незаконному видобутку бурштину. Начальник районної поліції без діє, нічого не робить і покриває це все свавілля. Люди кажуть, що Смаглюк їздить на Ленд-Крузері останньої моделі за 150 тисяч доларів і, звісно, це авто, мабуть, не на себе оформлене. Він себе взагалі у Сарнах дуже круто почуває. Ми маємо звільнити таких людей, - зазначив Володимир Ковальчук у коментарі для «РівнеМедіа».

Втім, сам начальник Сарненського райвідділу поліції Сергій Смаглюк стверджує, що так званими активістами, які влаштували мітинг і хочуть його звільнення, насправді є самі ж нелегальні бурштинокопачі, які насправді обурені тим, що сьогодні поліція Сарненщини веде активну і результативну боротьбу з нелегальним видобутком сонячного каміння.

- Мітинг цей організований місцевими мешканцями Клесова, які постійно, на системній основі, займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю. Зазначу, що до 2017 року не було взагалі жодного факту притягнення до відповідальності осіб, які займалися цим незаконним промислом і пов’язані з заворушеннями проти поліції. Жодна справа не доходила до суду. А тепер правоохоронний блок активно бореться з цим явищем. Частина тих активістів, які вимагають моєї відставки, окрім депутатського корпусу, перебувають на лаві підсудних за вчинення злочинів, передбачених статтею 240 ККУ. Також їх звинувачують у вчиненні опору і перешкоджанні законній діяльності працівників поліції. Тобто це - люди, які хочуть незаконно видобувати бурштин. Зрозуміло, що я і моя діяльність для них, як кістка  в горлі. Ми боремося – ось наша позиція. А тому і викликали відносно себе купу агресії, адже, зрозуміло, що порушникам це не подобається, - пояснив свою позицію Сергій Смаглюк.

Сергій Смаглюк

Крім цього, Сергій Смаглюк додав:

- Я вже майже 2 роки перебуваю в Сарнах на посаді начальника поліції. Відтак, з 2016 року і до сьогодні Сарненським відділом поліції зареєстровано близько 140-150 фактів опору працівникам поліції, пов’язаних із незаконним видобутком бурштину-сирцю. Частина цих опорів вчинені саме цими особами, які були в числі активістів. На сьогоднішній день вже два кримінальні провадження скеровані до суду щодо двох осіб, які вчинили  понад 50 епізодів вчинення незаконного видобутку бурштину. Вони вже перебувають на лаві підсудних. Ще по деяким ведуться кримінальні провадження, які теж будуть в найближчий термін скеровані до суду. Основні статті - це: незаконний видобуток бурштину і опір працівникам поліції. Тобто ситуація така:  вони розпочинають незаконний видобуток, виїжджає слідчо-оперативна група або працівники оперативного штабу, і ті вчиняють активні опори. Як ви знаєте, були і факти заподіянь тілесних ушкоджень працівникам поліції. І взагалі, якщо проаналізувати дані поліції щодо кількості повідомлень про факти незаконного видобутку бурштину в області, то Сарненський район там на останньому місці. Ми працюємо далі. В тому числі і по вказаних людях. Вони вже отримали повістки, на які вони не  з’являються, - констатує Сергій Смаглюк.

Володимир Ковальчук, у свою чергу, заперечує причетність цих осіб до нелегального видобутку бурштину. Ба більше – він заявляє, що поліція фабрикує справи проти них:

- Місцеві активісти почали боротися зі свавіллям поліції, і на них почали відкриватися кримінальні провадження. За 2 тижні «попришивали» їм справи, які швиденько почали до суду передавати. Робиться це для того, щоб цих активістів залякати, закрити їм роти, щоб вони не заважали цим керівникам покривати далі нелегальний видобуток.

Володимир Ковальчук

Втім, якщо ці справи сфабриковані, то чому ж активісти тоді не звертаються з цим до прокуратури? Питання, очевидно, риторичне.

На запитання щодо ймовірного звільнення з посади Сергій Смаглюк повідомив, що наразі щодо цього проводиться службове розслідування. Втім, він каже, що спокійний, адже вважає, що з нелегальними бурштинокопачами слід боротися, що він і робить в міру своїх повноважень.

- Що стосується появи на мітингу депутатського корпусу, то я не можу зрозуміти, для чого це їм. Тут два варіанти, як на мене: або їм це цікаво у вигляді піару, або ж вони стоять за тими особами, які притягуються до кримінальної відповідальності, оскільки правоохоронні органи заважають і не дають їм видобувати. Також ймовірно, що депутатів могли ввести в оману, - припускає Сергій Смаглюк.

Втім, очільник активістів, депутат Володимир Ковальчук пояснив, що робив на мітингу і чому брав у ньому участь:

- Мій інтерес лише у тому, що я є членом екологічної комісії обласної ради. Мій основний напрямок роботи в ній – це нелегальний видобуток бурштину. Тому я активно і беру участь у цій ситуації, бо це є завданням моєї профільної комісії. На жаль, у моєму Здолбунівському районі сьогодні немає таких екологічних проблем, тому я наразі займаюся ситуацією на Сарненщині.

До речі, Володимир Ковальчук повідомив, що вже завтра, 18 травня, о 10 год. у Рівному під стінами обласного управління поліції відбудеться черговий мітинг мешканців Сарненщини з метою звернути увагу керівництва поліції області на цю ситуацію і висловити вкотре вимогу щодо звільнення Сергія Смаглюка, Михайла Ониськевича та Ярослава Яковчука з займаних посад.

Аналізуючи цю ситуацію, і справді складається враження, що сарненські бурштинокопачі об’єдналися з Володимиром Ковальчуком та деякими іншими депутати обласної ради у боротьбі проти поліції. Очевидно, що масові затримання бурштинокопачів та регулярні вилучення у них значних обсягів сонячного каменю та обладнання для незаконного видобутку бурштину і спричинили хвилю невдоволення так званих власників клондайків.

До слова, Володимир Ковальчук у Рівненській обласній раді також зареєстрував три проекти рішень щодо звільнення цих трьох керівників. Їх розгляд, щоправда, відбудеться не під час завтрашньої сесії, а вже на наступній, яка пройде, за словами депутата, десь через півтора місяці. Тож тепер усе залежить від голосування депутатів.

- Я не хочу думати, що буде. Побачимо, яким буде завтрашній день. Я ж не можу ніяк повпливати на ситуацію і на депутатський корпус, та й не хочу. Але я переконаний, що більшість депутатів - розумні люди, які прекрасно розуміють, яка в нас ситуація із незаконним видобутком бурштину і які бачать роботу поліції у Сарнах, - підсумував Сергій Смаглюк.

Читайте також