Достатньо 200 г в тиждень: назвали продукт, який знижує ризик хвороб серця

Дослідники з Університету Макмайстра в Онатріо (Канада) вивчили дані більш ніж 190 000 осіб із 58 країн, які отримували під час попередніх масштабних досліджень протягом дев'яти років, повідомляє Daily Mail.

Близько 51 000 учасників мали різні серцево-судинні захворювання і саме у них була виявлена позитивна динаміка. Кількість споживаної риби фіксувалося за допомогою заповнення учасниками спеціальних опитувальників.

Вчені з'ясували, що вживання жирної риби, наприклад, лосося, скумбрії та сардин, двічі на тиждень може знизити ризик раптової смерті та загальної смертності у людей із серцево-судинними захворюваннями на 21% та 18% відповідно. Також випробувані на 16% рідше страждали від серцевого нападу чи інсульту протягом наступних років. При цьому на людей з абсолютно здоровим серцем та судинами така дієта не впливала.

Автор дослідження доктор Ендрю Менте з Університету Макмастера стверджує, що учасники експерименту з'їдали не менше 175 г жирної риби на тиждень — це близько двох порцій. При цьому не було виявлено додаткової явної користі від більшої кількості риби.

Справа в тому, що саме жирна риба багата на Омега-3 - жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі, необхідні для підтримки нормальної функції серця і судин, а також мозку. Рекомендується включати до раціону саме жирні види риб: скумбрію, лосось, форель, сардини — свіжі, заморожені або консервовані. А ось тунець чи тріска не містять таких високих рівнів поліненасичених жирів, тому не впливають на здоров'я серця.

Читайте також