Гарбузові оладки на кефірі: простий рецепт від відомого українського шеф-кухаря

Сезон гарбуза - у самому розпалі. Окрім гарбузових крем-супу чи каші, із використанням цього фрукту можна приготувати й оладки. Рецепт від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка - доволі простий і не забере багато часу.

Який гарбуз краще використовувати:

"Для приготування гарбузових оладок найкраще підійдуть солодкі сорти гарбуза з яскраво-помаранчевим м’якушем, що мають ніжну текстуру і приємний солодкий смак. Я використав мускатний гарбуз, бо він солодкуватий на смак та має кремову консистенцію, що робить його ідеальним для приготування оладок. Також підійде гарбуз сорту «Хоккайдо» з тонкою шкіркою і солодким м’якушем, що підходить для випічки та оладок. Смак дещо нагадує каштан, а текстура приготованої м’якоті м’яка й кремова".

Поради з приготування оладок:

"Гарбуз можна натерти на дрібній тертці для отримання більш ніжної текстури. Якщо ви хочете, щоб оладки були більш пухкими, спочатку злегка обсмажте або пропарте гарбуз, щоб він став м’якшим. Можна використовувати як пшеничне борошно, так і інші види (вівсяне, кукурудзяне або цільнозернове), залежно від ваших уподобань. Гарбуз добре поєднується зі спеціями, такими як кориця, ваніль, мускатний горіх чи імбир. Вони додадуть аромату і зроблять оладки цікавішими на смак. Якщо бажаєте солодші оладки, можна додати трохи меду або більше цукру, а якщо готуєте солоні — спробуйте додати сир або більше солі".

Інгредієнти:

  • 350 г кефіру жирністю 2,5%;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • дрібка солі;
  • 200 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • 100 г мускатного гарбуза;
  • 5 ст. л. олії.

Покроковий рецепт приготування:

Крок 1. У мисці змішайте 350 мл кефіру та 1 яйце. Додайте 1 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру, дрібку солі, ретельно перемішайте.

Крок 2. Додайте 200 г просіяного борошна та 1 ч. л. соди без гірки, замісіть тісто.

Крок 3. Почистіть і натріть на дрібну тертку 100 г мускатного гарбуза, додайте до тіста. Накрийте його харчовою плівкою та дайте постояти 15 хвилин. По консистенції тісто має вийти схожим на густу сметану.

Крок 4. Розігрійте пательню на малому вогні з олією. Усього на смаження піде 5 ст. л. олії. Викладайте тісто ложкою на пательню та смажте по 1-2 хвилини з обох сторін до рум'яної скоринки. Коли на оладках почнуть з?являтися бульбашки, перевертайте їх на іншу сторону.

Крок 5. Подавайте оладки зі сметаною, медом чи варенням за бажанням.

Читайте також