І староста теж: на Тернопільщині половина села виїхала на заробітки

Із села Ягорова Монастириської громади, що на Тернопільщині, половина жителів виїхала за кордон. Люди не можуть знайти високооплачуваної роботи, тому їдуть шукати кращої долі у Польщі, Іспанії, Італії, Франції, Англії. Про це повідомляє Суспільне

Нині у селі проживає 400 мешканців, 200 з них виїхали за кордоном, повертаєтсья додому лише на свята, розповідає староста села Олена Насада. Жінка і сама також на заробітках в Італії. Для цього взяла відпустку, а за трирічним сином догляда мати. 

"Вони не можуть прогодувати свою сім’ю і дати своїй сім’ї належні умови для життя в Україні. Ну, от дайте дитині освіту в Україні. Так, дитина поступить, але деяке навчання є платне. Дайте сьогодні дитині лікування. В мене буквально кілька днів тому дитина пішла прокапатися – пів місячної зарплати за три дні піде", - каже Олена Насада. 

Місцевий мешканець Василь Подлецький розповідає, що його дружина вже 20 років на заробітках в Італії та переказує йому гроші. Крім того за її кошти було зведено капличку. Ще одну капличку звела колишня заробітчанка Ганна Штангрет. Жінка розповідає, що працювати в іншій країні їй не дозволяє зараз здоров’я, тому живе тут.

Додає, що в селі немає священника, тому на службу приїжджає отець із сусідньої громади. У селі також немає газу і туди не їздить автобус. 

"Село не живе, село виживає. Бо щоб жити, то потрібно мати кошти. Маємо дуже мало перспективи в селі. Це є наших два магазини. Звичайно, існує ще школа, в якій нараховується приблизно 40 дітей. Людей багато вже виїхали за кордон молодих. Старші вже не спроможні вести сільське господарство", - говорить Ганна Штангрет. 

Читайте також