Керівники лікарень переводять медиків на півставки після підвищення зарплат

Ілюстративне фото

Минулого тижня Кабмін ухвалив постанову про підвищення заробітних плат медичним працівникам. Зокрема, оплату празі не менше ніж 20 000 гривень встановлено для лікарів. Медсестри мають отримувати від 13 500 гривень. 

Однак, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький заявив, що до нього надходять скарги від медиків країни про протиправні дії керівників лікувальних закладів. Працівники лікарень кажуть, що керівники примушують їх переходити на півставки. Втім, обсяг роботи не зменшується.

Народний обранець зазначив, що на дакі дії керівників медзакладів будуть регувати жорстко і такі ситуації є неприпустимі.

"МОЗ вже відреагував на такі випадки. Міністерство вважає таку ситуацію абсолютно неприпустимою та радить медикам звертатись зі скаргами до регіональних управлінь Держпраці. Якщо перевірка підтвердить такий факт, то керівник закладу буде оштрафований на 65 тис грн за кожного працівника. Важливо, що в ході перевірки Держпраці не розголошує особу заявника", - зазначає пан Радуцький.

У таких випадках медикам пропонують звертатися відразу до Комітету. У надісланій інформації повинно бути вичерпно написано про обставини та  дії керівництва лікарні. 

"Будемо підключати МВС, НСЗУ, МОЗ, очільників ОДА та вимагати оперативної реакції.Якщо керівництво медичного закладу дійсно не розуміє, як навіть за умови збільшення тарифів забезпечити підвищення зарплат – необхідно звертатись за допомогою до місцевої влади, НСЗУ та МОЗ, та спільно шукати шляхи розв’язання проблеми. Але компенсувати власну менеджерську неефективність за рахунок інтересів трудового колективу Комітет не дозволить", - додав Радуцький.

Читайте також