Хвороба, про яку не говорять: як і чим лікувати цистит

Фото з відкритих джерел

Щороку близько 10-ти відсотків жінок стикаються із запаленням сечового міхура, більш відомим як цистит. Одна з причин, через яку найчастіше з’являється ця неприємна хвороба - потрапляння в організм бактерії  Escherichia coli (E. coli). Вона активно починає розмножуватися у сечовій системі. Якщо її вчасно не вилікувати, недуга впливатиме на роботу нирок, репродуктивної системи, а також відображатиметься на емоційному та психологічному станах.

Симптоми запалення сечового міхура у жінок:

  • Виділення каламутної або з неприємним запахом сечі;
  • Часте видіння невеликої кількості сечі;
  • Часті позиви до сечовипускання, особливо уночі;
  • Неприємні відчуття у ділянці тазу та промежини;
  • Біль у процесі статевого акту;
  • Судоми в області живота та спини;
  • Кров у сечі;
  • Біль або печіння під час сечовипускання.

Підтвердити або спростувати запалення сечового міхура може лише лікар після проведення низки досліджень. Після обстеження фахівець призначить ліки від циститу і надасть рекомендації, яких потрібно дотримуватись, аби одужати якнайшвидше. Якщо вчасно розпочати фахове лікування, тоді симптоми зникнуть вже за 2-3 дні. У випадку, якщо ви звернулись до лікаря значно пізніше, аби зняти запалення потрібно переважно до 14-ти днів.

Під час лікування гострої форми запалення сечового міхура призначають і дієту. Вона передбачає виключення із раціону алкоголю, шоколаду, гострої і солоної їжі, міцну каву та час. У той же час рекомендують пити багато рідини, трав’яні чаї та сік із журавлини.

Методи лікування циститу:

  • Медикаментозне (з використанням антибіотиків, спазмолітиків, седативних чи сечогінних препаратів).
  • Фізіотерапія під наглядом лікаря.

Найчастіше для лікування обирають: Уросепт, Урохолум, Уронефрон, Катарія, Канефрон тощо. Пам’ятайте: лише лікар може призначати препарати від циститу.

Найпоширеніші причини циститу в жінок і його види

Запалення сечового міхура може бути в гострій фазі, хронічним, первинним (розвивається як самостійна патологія), вторинним (поряд із супутніми хворобами) або ж із порушенням слизової секреції сечового. Кожен із цих видів передбачає певне лікування і має свої причини виникнення. Це можуть бути:

  1. Застій сечі, несвоєчасне випорожнення;
  2. Статеві контакти з ненадійними партнерами;
  3. Прийом ліків, які уповільнюють виведення токсичних речовин із організму;
  4. Пошкодження слизової агресивними засобами (гелі для інтимної гігієни, гелі для душу з сумнівними складовими);
  5. Травма слизової оболонки сечового міхура. Може бути спричинена введенням катетера при оперативному втручанні;
  6. Інфекції, які проникли з піхви чи сечівника
  7. Гінекологічні проблеми.

Зауважимо, що окрім причин, які викликають цистит, можуть бути і передумови, неусунення яких провокує дане захворювання. До прикладу, погана гігієна, емоційне навантаження, шкідливі звички, гормональний дисбаланс, алергії, стреси тощо.

У групі ризику виникнення циститу вагітні жінки, жінки в менопаузі або у момент початку ведення статевого життя.

Якщо ж пацієнт помітив у себе наступні симптоми, необхідно негайно звертатись у лікарню: підвищена температура тіла (понад 38 градусів), наявність у сечі крові, різкий, подібний до пострілів біль у попереку. Якщо з іншими болями людина може переходити день-два, то з вищезгаданими жартувати точно не варто.

Ускладнення, до яких може призвести нелікування запалення сечового міхура

Дуже часто жінки ігнорують симптоми, відкладають лікування або ж нехтують рекомендаціями лікарів. Це може спричинити більш серйозні проблеми зі здоров’ям, як-от:

  • Пієлонефрит;
  • Парацистит;
  • Абсцес;
  • Нетримання сечі;
  • Зменшення шансів завагітніти.

Аби уникнути розвитку циститу, жінкам не варто перехолоджуватись, носити тісний одяг, порушувати процес сечовипускання, нехтувати гігієною статевих органів, користуватись синтетичною нижньою білизною тощо.

Читайте також