Хвороба, яка паралізує: як захиститись від поліомієліту дітям та дорослим

На сьогодні на Рівненщині ситуація з вакцинацією від поліомієліту є невтішною. За словами медиків за перше півріччя 2022 року в області від цієї хвороби було щеплено лише 37,3 % дітей до одного року. І це є найгіршим показником серед інших регіонів нашої держави, де не ведуться бойові дії. 

На сьогодні не отримали необхідних щеплень близько 1 500 дітей до 1 року, 1 200 дітей 18-місячного віку та залишається близько 4 500 тисяч дітей віком від 1 до 18 років, які не мають жодної дози вакцини від поліомієліту. Відтак, медики закликають населення вакцинуватись від цієї хвороби. 

“Як відомо, будь-яку хворобу завжди легше попередити, аніж боротися з її наслідками. У випадку з поліомієлітом ситуація виглядає ще більш драматичніше. На жаль, вилікуватися від цієї хвороби неможливо. Але хороша новина у тому, що майже зі 100% вірогідністю її можна попередити. Єдина можливість це зробити - щеплення від поліомієліту”, - говорить завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Віктор Мороз.

Чим небезпечний поліомієліт?

Поліомієліт - захворювання, що вражає нервову систему і викликає паралічі. Заразитися поліомієлітом можна як від хворої людини, так і від носія вірусу. Вірус потрапляє в організм через рот і розмножується в кишечнику. Початкові симптоми захворювання: висока температура, втома, головний біль, нудота, напруга м'язів шиї і біль у кінцівках. Та дуже часто поліовірус ніяк себе не проявляє і тоді носійвірусу швидко заражає інших людей. 

Один з 200 випадків інфікування призводить до незворотного паралічу (зазвичай ніг або рук). У 5% -10 % паралізованих хворих помирають в результаті паралічу дихальної мускулатури. 

Найбільші ризики захворіти у  дітей до 5 років, які не щеплені проти цієї інфекції. До слова, Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту. Це пов'язано із низьким охопленням дітей імунізацією.

“Так, восени минулого року в Рівненському районі було підтверджено випадок паралічу у півторарічної дитини. Це був перший випадок поліомієліту у області за останній 40 років. Причиною захворювання - відсутність щеплень від поліовірусу.

Дитина - із багатодітної сім’ї, крім неї в родині є ще 9 дітей, шестеро із них також захворіли. Всі діти не були вакциновані. А батьки пояснювали відмову від щеплення релігійними переконаннями.“ - розповідає медик.

Досвід мешканців Рівненщини

Жителька Рівненського району Наталя Батирук дізналась про спалах поліомієліту на Рівненщині зі ЗМІ. Каже, що була шокована рішенням батьків не вакцинувати своїх дітей. Жінка - мама маленького хлопчика і вирішила не ризикувати здоров`ям сина. На щастя, хвороба оминула родину Наталі.

“Минулої осені я побачила статтю, що у нашій області розгулявся поліомієліт. У мого сина були майже всі щеплення, але від цієї хвороби ми не встигли вакцинуватись. Я вирішила, що щеплю дитину від усіх хвороб за календарем, в тому числі від поліо. Немає необхідності чекати і ризикувати. Якщо є можливість вберегти дітей від хвороб, то завдання кожної матері – зробити це”, - каже Наталя.

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. 

Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення відповіді імунної системи.  

Схема імунізації така:

  • 1 доза — 2 місяць життя дитини.
  • 2 доза — 4 місяць.  
  • 3 доза — 6 місяць.  
  • 4 доза — 18 місяць.  
  • 5 доза — 6 років.  
  • 6 доза — 14 років.

“Закликаю всіх батьків не нехтувати профілактичними щепленнями. Не наражайте своїх дітей на небезпеку. На сьогодні вакцини проти поліомієліту в області є. Щеплення безоплатні”, - говорить Віктор Мороз.

Нагадаємо, безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Читайте також