Київські хірурги пересадили печінку та врятували життя дівчині із рідкісною хворобою

Лікарі «Охматдиту», пересадивши печінку, врятували життя дівчині із рідкісною хворобою.

Про це повідомив Михайло Радуцький.

Наприкінці жовтня до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» доставили 19-річну Вероніку. В неї були ознаки гострої печінкової недостатності та білірубін на рівні понад 200. У дівчини – хвороба Вільсона-Коновалова. Це важке спадкове захворювання, яке призводить до  надмірного накопичення міді у тканинах та може спричиняти печінкову недостатність. За статистикою, хворобу виявляють у 1-4 людини на 100 тис. населення. 

Зазвичай у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації (ЄДІСТ) пари донор-пацієнт формуються в автоматичному режимі. Але в цьому випадку стан пацієнтки був критичний, тому консиліум лікарів «Охматдиту» вирішив: трансплантація – це єдиний спосіб зберегти життя дівчині. Відповідний висновок подали до Українського центру трансплант-координації. Вероніці був присвоєний перший статус екстреності у черзі на трансплантацію. 

Протягом трьох днів система підібрала для Вероніки двох посмертних донорів, але їхні печінки виявилась непридатною для пересадки. На шостий день від подачі заявки система знайшла донора у КНП «Балтійська центральна районна лікарня» Одеської області: 17-річний хлопець загинув у аварії, і його родичі дали згоду на посмертне донорство. Команда медиків «Охматдиту» 14 годин проводила трансплантацію печінки. Операція пройшла успішно, дівчина проходить реабілітацію і виходить на прогулянки територією лікарні.       

Навіть в умовах воєнного стану медики дитячої лікарні продовжують рятувати життя пацієнтам. Нагадаю, що за ініціативи нашого Комітету на цей рік загалом фінансування трансплантації в Україні збільшено вдвічі, до майже 1 млрд грн. Тобто, операції проводяться безоплатно для пацієнта коштом  держави. Продовжуємо сприяти розвитку трансплантації в Україні.

Читайте також