Коли на Рівненщині нарешті з`являться безкоштовні сироватки від ботулізму?

фото ілюстративне

МОЗ звернувся до міжнародної спільноти за наданням протиботулінічних сироваток у якості благодійної допомоги. Відповідного листа до міжнародних організацій направила в.о. міністра охорони здоров`я доктор Уляна Супрун. Таке рішення було прийнято у зв`язку з очікуванням сезонного спалаху захворювання на ботулізм, пише сайт МОЗ.

Цього року Україна вперше на національному рівні  закупить  сироватки, серед яких сироватка проти ботулізму. До 2018 року закупівля сироваток здійснювалася за кошти обласного або місцевого бюджетів, проте через відсутність реєстрації з 2014 року в Україні сироватка відсутня. Гуманітарні вантажі до цього часу були єдиним шляхом забезпечити громадян України специфічними сироватками в разі необхідності. Так, наприкінці жовтня минулого року на прохання МОЗ Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні доставив 150 доз протиботулінічного імуноглобуліну, який розподілено між регіонами.

З початку 2018 року в Україні було зафіксовано 39 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких отруїлось 45 людей, 4 людей померло.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулізм може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Читайте також