Контакт "шкіра до шкіри" допомагає налагодити грудне вигодовування

Ілюстративне фото

Перші обійми з новонародженим — це неймовірне відчуття. Одразу після пологів немовля кладуть на оголені груди матері. Це допомагає зігріти малюка, налагодити контакт з матір’ю та дати можливість йому прикластися до грудей, використовуючи його природні рефлекси. Такий контакт «шкіра до шкіри» стимулює вироблення грудного молока.

Повідомляє UNICEF Ukraine.

Бажано, щоб це відбулося якомога раніше, навіть, якщо пологи пройшли з ускладненнями, або дитина народилася шляхом кесаревого розтину. Якщо до мами прикласти неможливо, дитину викладають на груди батька або іншого члена родини.

Контакт «шкіра до шкіри» можна також використовувати будь-коли, коли треба втішити дитину, адже він заспокоює і розслабляє як маму, так і малюка, регулює частоту серцевих скорочень і дихання дитини, допомагає їй краще адаптуватися до позаутробного життя, регулює температуру тіла маляти, сприяє появі на шкірі дитини дружніх бактерій з тіла матері, які захищатимуть її від інфекцій.

Контакт «шкіра до шкіри» також стимулює травлення та інтерес до годування у дитини та виділення гормонів для вироблення молока в матері, тому його використовують і тоді, коли мати хоче збільшити кількість молока в грудях або хоче відновити лактацію після перерви чи її завершення.

Читайте також