Кросівки Nike: Історія Успіху та особливості

Бренд кросівок Nike сьогодні є одним із найвідоміших і комерційно успішних у сегменті спортивного одягу та взуття, а також вуличної моди. Nike - марка з безпрецедентним тріумфом у спорті та бізнесі. За підсумками 2019 року оборот компанії перевищив $39 млрд, чистий прибуток склав $4 млрд, а ринкова капіталізація - $121 млрд. На компанію працює близько 75 000 людей з усього світу. Бренд займає понад 60% світового ринку спортивного взуття.

Щороку по всій планеті продається приблизно 900 000 виробів Nike. А чудово знята реклама бренду двічі отримувала премію «Еммі»: у 2000 та 2002 роках.

Але найцікавіше — дізнатися, з чого все почалося.

Філ Найт та Білл Бауерман

В 1964 тренер Білл Бауерман з Орегонського університету і його підопічний Філ Найт, бігун на середні дистанції, заснували компанію Blue Ribbon Sports (таку назву носив бренд до 1978 року). Спочатку вони не випускали власне взуття, а продавали продукцію японської марки Onitsuka Tiger, яка сьогодні відома під назвою ASICS. Перша партія включала 300 пар кросівок. Постійної торгової точки у стартапу не було, тому продаж здійснювався прямо з машини Найта в містечку Юджин, штат Орегон. Відкрити «нормальний» магазин дует підприємців вирішив 1966 року.

Засновник Nike Філ Найт

Один із засновник Nike Білл Бауерман

Засновник Nike Білл Бауерман

 

Згідно з легендою, Бауерман створив першу пару кросівок для Найта, однак інший вихованець тренера цю версію спростовує. Йдеться про Отіса Девіса, який завоював золоту медаль на літніх Олімпійських іграх 1960 року. За спогадом Девіса, ті кросівки були тісні та погано підтримували стопу — але вони все одно йому сподобалися, бо були виготовлені спеціально для нього. Не маючи ні досвіду у виробничій сфері, ні професійного обладнання, Найт і Бауерман довірилися діловій інтуїції і не помилилися.

Забігаючи наперед, слід сказати, що Бауерман помер у 1999 році, а Найт продовжував очолювати Nike аж до 2004 року. Молодший фундатор бренду залишався членом його ради директорів до 2016 року.

Blue Ribbon Sports

Першим успіхом компанії на шляху до власного виробництва стала модель кросівок Cortez, випущена 1968 року. Через три роки стартап зумів залучити інвестиції від японського торгового дому Nissho Iwai Corporation, відомого сьогодні як Sojitz.

Реклама кросівок Nike Cortez

У 1972 році у продаж надійшли кросівки Moon. Рельєфний малюнок їхньої підошви створили за допомогою звичайної домашньої вафельниці. Першим закордонним ринком, який вийшла продукція компанії, стала Канада. З 1974 року взуття почали експортувати до Австралії. Співпрацювати з відомими спортсменами для просування своїх кросівок BRS стали на Олімпійських іграх 1972 року.

Виготовлення підошви для кросівок NikeДомашня вафельниця для виготовлення малюнка на підошвах кросівок Moon

Перша власна фабрика Blue Ribbon Sports відкрилася у США, у штаті Нью-Гемпшир, у 1974 році. Усього за три роки обсяг продажів зріс з $5 млн до $28 млн. У рамках розширення виробництва було запущено нові потужності у штаті Мен, на Тайвані та у Південній Кореї. Продажі кросівок на азіатському ринку стартували в 1977 році, на європейському та американському - в 1978 році.

Логотип Nike та слоган Just Do It

Коли компанія ще називалася Blue Ribbon Sports, її логотип складався із трьох чорних букв: BRS. Той характерний значок, який сьогодні є символом Nike, називається "свуш" (swoosh). Його створила 1971 року Керолайн Девідсон: вона була студенткою Філа Найта, коли той викладав у Портлендському державному університеті. Патент на значок було оформлено у 1974 році. За свою роботу Девідсон отримала всього $35 — зате потім дісталася продукція Nike в цілому на $640 000.

У період з 1971 по 1978 роки значок «свуш» був білим усередині та чорним за контуром. Напис "Nike" проходив маленькими літерами по цьому значку. З 1978 по 1995 роки «Свуш» був повністю чорним, а над ним розміщувалися великі чорні літери NIKE. У 1995 році літери зникли, і з тих пір «свуш» існує сам по собі, не потребуючи додаткових пояснень. Ринкова вартість одного цього брендингу без матеріальних цінностей, що стоять за ним, досягає $26 млрд.

Логотип для кросівок Nike

Логотип «Суш»

Слоган "Just Do It" ("Просто зроби це") увійшов до п'ятірки найкращих слоганів ХХ століття за версією Advertising Age - авторитетного американського журналу, присвяченого індустрії реклами, що виходить з 1930 року. Але мало хто здогадується, наскільки пікантна історія стоїть за цими трьома словами.

У 1988 році такий слоган запропонували фахівці Wieden+Kennedy, основного рекламного агентства Nike. Тоді вони не могли передбачити, що слоган залишиться з маркою на довгі роки. Джерелом натхнення йому послужила фраза: Let's Do It («Давайте зробимо це»), сказана Гері Гілмором в останні секунди його життя. У 1977 році грабіжник і вбивця Гілмора було розстріляно за рішенням суду, і його страта стала першим за десять років виконанням смертного вироку в США.

Колекції Nike

Дизайнери культового американського бренду регулярно займаються розробкою нових силуетів, але водночас не забувають про свої архіви. Саме тому популярними лишаються моделі кросівок, які були хітами 30-40 років тому. Не забуває Nike і про розвиток спортивних лінійок, найбільш популярними з яких є футбол, баскетбол та біг:

  • До категорії «Біг» належать моделі серій Joyride, Pegasus, React, Air Zoom.

    Кросівки Nike Joyride

  • У категорії «Футбол» представлені такі лінійки: Phantom, Mercurial, Tiempo та ін.

    Кросівки Nike Phantom

  • До сегменту Nike Sportswear і Sportstyle включають різні предмети гардеробу і цілу серію моделей кросівок: Air Force 1, Blazer, Air Max, Air Max 1, Air Max 90, Air Max 95, Air Max 97, Air Max 270, Air Max 720, Air Max 2090, Air Max Plus, VaporMax, Cortez, Air Jordan 1.

    Кросівки Nike Cortez

  • Лімітовані колекції взуття та одягу зі знаменитими спортсменами та брендами.
  • Окремо варто виділити лінійку Nike SB, присвячену скейтбордингу.

    Кросівки Nike SB

Станом на 2020 рік, найбільший попит мають такі лінійки: Air Max, FlyEase, FlyKnit, Nike Free, Metcon, Air Zoom, SB Janoski.

Культові моделі кросівок Nike

Найбільш знаменитими моделями кросівок за всю історію існування бренду вважаються:

  • Air Force 1. Вони були випущені в 1982 як професійне взуття для баскетболу. З того часу AF1 були перевидані у 2000 різних варіантах дизайну та стали невід'ємним елементом вуличної моди.
  • Air Max 1. Ця модель дозволила покупцям оцінити всю красу інноваційної технології амортизації і стала характерною рисою стилю 1990-х.
  • Dunk. Мінімалістичний силует вперше надійшов у продаж 1985 року. Його дизайнери надихалися стилем вулиць та скейтбордингом.
  • Blazer. Кросівки із високим верхом спочатку створювалися для баскетболу.
  • Air Jordan 1. Ці кросівки були створені у співпраці з легендарним баскетболістом Майклом Джорданом.

Технології Nike

Взуття Nike має безпрецедентний комфорт завдяки тому, що бренд інвестує величезні кошти в інноваційні розробки. Ось, наприклад, кілька технологій, які застосовуються у кросівках Nike:

  • Nike Air. У подушці з полімерного матеріалу міститься газ із збільшеними молекулами. За рахунок цього взуття стає легшим і забезпечує відмінну амортизацію.
  • Air Zoom. Рух газу в подушці обмежується завдяки поліуретановим ниткам. Для ідеальної амортизації достатньо, щоб товщина підошви становила лише 4 мм.
  • Tuned Air. У подушку додано механічні елементи. Амортизацію можна налаштовувати під потреби різних видів спорту.
  • Shox. Навантаження рівномірно розподіляється по поверхні стопи завдяки спеціальним амортизуючим конструкціям. Основа підошви із карбонової піни ефективно поглинає енергію.
  • Lunarlon. Адаптивна піна, розроблена за участю експертів NASA, зменшує масу кросівок до мінімуму та при цьому надзвичайно стійка до механічних впливів.
  • Flywire. Найтонші нитки забезпечують бездоганну підтримку стопи з урахуванням її анатомічних особливостей.

2019 року Nike оголосили про наміри створити власну криптовалюту. Ймовірно, одяг та взуття бренду будуть оснащені датчиками, що синхронізуються з мобільними пристроями. Користувачі зможуть майнути токени під час занять спортом.

Air Jordan та Converse

Бренд Converse належить Nike із 2003 року. З настанням XXI століття Nike почали позбавлятися від дочірніх компаній, і станом на 2020 Converse залишаються їх єдиною «дочкою». А ось назвати бренд Jordan дочірнім мову не повернеться. Колись вдала модель баскетбольних кросівок імені легендарного Майкла Джордана Nike Air Jordan спочатку знайшла окрему лінійку; потім позбулася приставки Nike; а пізніше стала окремим брендом одягу та взуття. Повний контроль за компанією, звичайно, належить компанії Nike. Та й хто насправді сприймає Jordan у відриві від Nike?

Амбасадори

Nike можуть дозволити собі співпрацю з найвідомішими та високооплачуваними спортсменами планети. Ось кому діставалися найбільші гонорари за носіння кросівок бренду:

  • Кобі Брайант, баскетболіст - $8 млн на рік.
  • Кевін Дюрант, баскетболіст - $8,5 млн на рік.
  • Марія Шарапова, тенісистка - $8,75 млн на рік.
  • Роджер Федерер, тенісист - $10 млн на рік.
  • Дерек Джітер, бейсболіст - $10 млн на рік.
  • Рафаель Надаль, тенісист — близько $10 млн. на рік.
  • Джеймс Леброн, баскетболіст - $15 млн на рік.
  • Тайгер Вудс, гольфіст - $20 млн на рік.
  • Рорі Макілрой, гольфіст - $25 млн на рік.
  • Майкл Джордан, баскетболіст - $60 млн на рік.

Співпраця з Джорданом почалася 1984 року — саме тоді побачила світ найперша версія моделі Air Jordan. 2003 року спортсмен завершив кар'єру, але Nike продовжують перераховувати йому гонорари за використання його прізвища в суббренді Jordan.

Історія Nike містить у собі величезну кількість гучних імен та захоплюючих подій. Але головне те, що ця історія активно розвивається і пишеться досі.

Читайте також