Куди поїхати з Рівного на жовтневі вихідні: цікаві місця сусідніх областей

Від завтра мешканці Рівненщини матимуть чотири вихідні поспіль. Цього року День захисника Вітчизни, який відзначають 14-те жовтня, припадає на четвер. Відповідно, п'ятниця 15-го жовтня буде вихідним днем, а відпрацювати цей день доведеться 23-го числа. 

Тож є чотири дні, аби відпочити та набратись сил на новий тиждень. Провести їх можна по-різному: просто релаксуючи вдома, гуляючи в міста, поїхати до рідних або ж відвідати цікаві місця.

Наші журналісти зробили підбірку місць у сусідніх областях, куди можна поїхати на день.

Волинський напрямок

Дорогою у ці місця можна заїхати ще до Білівського городища, у Тунель кохання та Клеванський замок.

Замок Радзивіллів у Олиці – маєток одного із найбагатших польсько-литовських родів. Це пам’ятка із багатою історією, яка зазнала впливу часу, проте не втратила і нині своєї величі. Неподалік від Олицького замку розташований Троїцький костел, зведений коштом князя Станіслава Радзивілла, він є усипальницею роду Радзивіллів.

Старий Чорторийськ. Домініканський костел

Домініканський костел (нині Хрестовоздвиженський монастир) є одним з найдавніших і цінних шедеврів барокової архітектури. Дуже вражає фасад будівлі, декорований пілястрами і ліпними зображеннями прапорів ордена домініканців. Під костелом знаходиться крипта.

Оконські джерела

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована у південній частині села Оконська Маневицького району Волинської області. 

Майже в центрі озерця Окнище розташовані два потужні джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібні фонтани, з яких постійно витікають грудочки крейди.

Житомирський напрямок

Дорогою варто звернути у Корець - поглянути за місцевий замок. Сама ж Житомирщина багата на цікаві пам'ятки. 

Звягельський замок у Новограді-Волинському

Руїни фортеці у Звягелі – відмінне місце для поціновувачів старовини. Вони розташовані на високому березі річки Случ. На цьому місці колись знаходився величний замок князя Острозького. За збереження замку відповідала зведена неподалік фортеця. На замковій території був побудований ще й костел. 

Сьогодні руїни фортеці приваблюють десятки туристів щорічно. Чітко можна розгледіти залишки стін і фундаменту замку. Атмосфера цього місця здатна перенести в далеке минуле. Тут не покидає відчуття казки. Здається, що ось-ось з'являться лицарі на білих конях і почнеться турнір за серце красуні принцеси. Місцевий пейзаж стане неперевершеним фоном для фотосесії.

Читайте також: 11 перлин Рівненщини: місця, які варто побачити

Затоплений кар’єр біля смт Діброва

На самій околиці селища міського типу Діброва Олевського району Житомирської області знаходиться затоплений гранітний кар’єр. Він розташований біля Олевського щебеневого заводу. Вода блакитного кольору відрізняється неймовірною прозорістю, а навколо водойми ростуть сосни і берези. Поруч з кар’єром знаходиться велика гора-насип відвалів пустої породи.

Пашинський кар'єр

Пашинський кар'єр - це колишній гранітний кар'єр, який зараз опинився затоплений через грунтових вод. Сьогодні кар'єр виглядає як овал і має габарити 200 * 500 метрів, а глибина його максимальна становить 54 метри. Розташований за 3 км від міста Коростень.

Це місце полюбили не тільки місцеві жителі, а й дайвери з Києва та Білорусії. Місце дуже мальовниче, тому деякі туристи з радістю розбивають намет прямо на березі кар'єра і активно проводять там відпочинок

Садиба родини Розцішевських

Зараз в садибі шляхтичів Розцішевських  діє навчальний заклад. Ця невелика скромна садиба була зведена у ХІХ ст.

Водяний млин у Волосівці

Давня споруда розташована на правому березі річки Тетерів. Місцеві жителі стверджують, що млин працював до недавна і є дієвим досі. Також розповідають, що в селі працював ще один такий млин.

Через ковані ґрати вікон можна роздивитися механічне “нутро” млина, різноманітний мірошничий реманент,видно частини дерев’яного механізму: лещата, ринви, вали. Датою будівництва млина вказано 1910 рік, яку добре видно зверху на стіні. Бокова прибудова, в якій розташовано водяне колесо, має на собі датування 1950 року.

Координати: 49.993240, 28.113670. 

Палац Терещенко-Уварової у селі Турчинівка

Палац Уварової, який знаходиться на Житомирщині – в першу чергу цікава споруда з точки зору своєї драматичної історії та приємної архітектури. Для поціновувачів архітектури в стилі ренесанс відвідати палац буде надзвичайно цікаво, так само як і тим, хто цікавиться культурою краю і особливостями заміського життя колишньої панської еліти.

Вілла Мечислава Мазаракі - Райгородок

В Райгородку розташований прекрасний туристичний об’єкт – вілла Мечислава Мазаракі. В середовищі краєзнавців та фанатичних мандрівників Україною, це дуже відома локація, а от пересічні туристи про неї майже не знають. 

Координати: 49.830508, 28.378682

Водоспад Вчелька

Рукотворний водоспад висотою 10 м, шириною 40 м.  Розташований на річці Гнилоп'ять, в урочищі Шумське, що між селами Сінгури, Головенка та Перлявка (на південний захід від Житомира).

Являє собою каскад з трьох скельних уступів загальною довжиною 60—80 м. Біля водоспаду є прямовисні скелі заввишки 6—10 м. Вище за течією розташована скеля заввишки до 30 м, відома як скеля Крашевського.

Будинок рибалки Старий Солотвин

Мальовничий "Острів кохання" розташований в селі Старий Солотвин Бердичівського району, посеред річки Коднянка. Острівець має штучне походження, був створений в 1970 році і отримав назву "Острів кохання".

Місце виглядає дуже романтично, а невелика дерев’яна хатина, іменована будиночком рибалки, надає цьому місцю особливої загадковості. Багато туристів неодмінно включають в свій маршрут відвідування воістину дивовижного острівця. Особливо популярний "Острів кохання" серед молодят і закоханих, це ідеальне місце для фотосесій і пейзажних знімків.

Хмельницький напрямок

Дорогою на Хмельниччину можна зупинитись в Острозі і побачити замок і Національний університет "Острозька академія", а також у селі Новомалин, де руїни місцевого замку.

Старий млин у місті Нетішин

На кордоні між новобудовами та приватними будинками Нетішина на березі річки Горинь стоїть стара цегляна п’ятиповерхова будівля. Десятки років тому тут працював потужний млин.

Як розповідають краєзнавці, млин був зведений у 1890 році. Подейкують, що з ним пов’язано багато таємничих історій, якими полюбляють лякати своїх дітей місцеві мешканці.

У 1972 році млин закрили у зв’язку з нестачею зерна. Все обладнання демонтували та вивезли. Приміщення млина спочатку мали переобладнати під гуртожиток для будівельників з Бурштинської ГРЕС, проте не було відповідних умов пожежної безпеки, тому роботи припинилися. Відтоді млин пустує.

Палац Четвертинських - Стригани

На півночі Хмельницької області, в одному з сіл Славутського району – Стригани – розташований палац Чертвертинських. Схожого на нього не знайдеш більше ніде. Це не перебільшення: дім справді оригінальний. Нині споруда перебуває не в найкращому стані, але пори все вона не втратила свого шарму.

Палац Четвертинських, збудований у стилі модерн, був свідком складних сімейних стосунків, які, цілком можливо, частково вплинули на таку долю споруди. Може, недаремно про цей палац кажуть, що він зачарований?

Палацово-парковий ансамбль «Самчики»

Палац у селі Самчики на схід від Старокостянтинова. Він є одним з найкраще збережених, що дало змогу облаштувати музей-садибу. 

Парковий фасад прикрасили чотириколонний портик і сходинки в парк. Вікна портику напівциркульні, на фасадах прямокутні, прикрашені гірляндами і сандриками.

Фото - відкриті джерела.

Читайте також