“Марго не мала щеплення від кору і була єдиною в класі, хто захворів”, - рівнянка розповіла історію дитини, яка перехворіла на кір

За прогнозами епідеміологів у 2023 році в Україні повториться спалах кору. При цьому на Рівненщині, як і по всій Україні, показник вакцинації проти кору не досягає необхідного рівня за якого формується колективний імунітет. Відтак, медики закликають не зволікати із вакцинацією. 

“Кір – надзвичайно важке й заразне вірусне захворювання. Вірогідність підхопити інфекцію при контакті з інфікованим становить 100%. Особливо високі ризики у нещеплених дітей”, - розповідає завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Віктор Мороз

Чим небезпечний кір 

Відсоток захворювання на кір досить високий, а наслідки вкрай важкі. Для дітей до 5-х років кір може бути смертельним. 

Ускладнення після кору: часткова або повна втрата слуху, погіршення зору, енцефаліт, пневмонія, діарея, яка приводить до вкрай небезпечного для малюків зневоднення організму. 

“Для дітей, особливо із вродженими та хронічними захворюваннями, зробити щеплення проти кору потрібно першочергово. Адже захворювання ці діти можуть переносити дуже важко, що може призвести до серйозних ускладнень, - каже лікар-педіатр Ірина Нагорна. - Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень: негайно зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, дитину потрібно вакцинувати.”

Історія 13-річної Маргарити, яка важко перенесла кір 

Олена, мама 13-річної Маргарити, розповідає, що дівчинка від народження не була вакцинована жодною вакциною через вроджену ваду. 

На той час лікарі це пояснювали протипоказами. Тому не дивно, що коли в Україні почалася епідемія кору, дитина захворіла. Хвороба проходила вкрай важко. 

“Моя донька народилася з однією ниркою Тоді це вважалося протипоказом до вакцинації, тому до 10 років Маргарита не була щеплена проти жодної хвороби. Лише у пологовому будинку їй зробили БЦЖ. Коли на Рівненщині почалася епідемія кору, Марго була єдиною дитиною в класі дитиною, яка захворіла. 

Хворіла важко – висип, висока температура, слабкість. Ми дуже хвилювались, чи не буде у доньки ускладнень. Після того почали консультуватися з різними лікарями і як виявилось - Маргариті вакцинація не протипоказана, а навпаки - має бути обов’язково, адже це захист від багатьох хвороб, які можуть викликати ускладнення.” 

Після хвороби дівчинка пройшла індивідуальний курс вакцинації. Наразі Маргарита проходить вакцинацію за індивідуальним планом. Два роки тому щепилися від дифтерії, кашлюка та правця. А цьогоріч - від поліомієліту. 

Як вакцинуватись від кору

Дорослі будь-якого віку можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Згідно з Національним календарем щеплення в Україні в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років - планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Важливо пам’ятати, що вакциною КПК не щеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору дуже важливо необхідно зробити на етапі планування вагітності. 

Читайте також