Маски роблять людей привабливішими в очах інших - дослідження

Британські вчені з Університету Кардіффа з'ясували, що обличчя, закрите одноразовою хірургічною маскою, на вигляд привабливіше. Про це повідомила газета The Guardian.

Дослідження, які було проведено до пандемії, показали, що медичні маски для обличчя знижують привабливість, адже їх пов'язують із хворобами. Втім, згодом ситуація змінилася, і нове опитування продемонструвало протилежну тенденцію.

"Наше дослідження показує, що обличчя вважають найпривабливішим, коли його закриває медична маска. Це, можливо, пов'язане з тим, що ми звикли, що працівники охорони здоров'я носять сині маски... І коли ми відчуваємо, що вразливі, нам може спасти на думку, що носіння медичних масок дає надію, і так ми краще ставимося до тих, хто їх носить", – заявив експерт із вивчення облич, доктор Майкл Льюїс.

Першу частину дослідження проводили в лютому 2021 року, коли британці звикли до носіння масок. 43 жінки за шкалою від 1 до 10 оцінили, чи є привабливими зображення чоловічих облич без маски, у простій масці із тканини, у синій медичній масці і в позиції, коли нижню частину обличчя закрито книжкою в палітурці чорного кольору.

Як виявилося, ті, хто носив суконні маски, були значно привабливішими, ніж ті, хто не мав масок чи чиє обличчя було частково за книгою.

Але найбажанішим носія робила звичайна, одноразова хірургічна маска.

"Результати суперечать допандемічним дослідженням, за яких вважали, що маска дає підставу думати про хворобу і що особу, яка носить таку маску, краще уникати", – зазначив Льюїс.

З його слів, за пандемії змінилося сприйняття маски на обличчі – наразі її не сприймають як сигнал небезпеки.

Вчений вважає, що маски роблять людей привабливішими, бо скеровують увагу на очі.

Читайте також