Медпрацівниця з Рівненщини та мешканець Одещини оформляли ухилянтам фейкову інвалідність

Прикордонники ліквідували черговий канал незаконного переправлення осіб через держкордон із використанням фіктивних документів про інвалідність, який організували, вступивши у змову, мешканці Одещини й Рівненщини.

Про це повідомили в пресслужбі Західного регіонального управління ДПСУ.

Управління оперативно-розшукової діяльності Західного регіонального управління Держприкордонслужби викрило чергову схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України.

Так, оперативники та слідство встановили, що мешканець м. Білгород-Дністровський Одеської області та мешканка селища Зарічне Рівненської області, яка є медичним працівником, вступивши у змову, підшукували громадян України, які виношували намір у будь-який спосіб покинути територію України.

У подальшому за грошову винагороду в розмірі 1500 американських доларів, маючи завчасно виготовлені бланки посвідчень про інвалідність і підроблені печатки Міністерства соціальної політики України, здійснювали їх заповнення на установчі дані осіб, які здійснили проплату. Передавши документи замовникам, зловмисники безпосередньо забезпечували їх вивіз через державний кордон з України до Республіки Польща або здійснювали їх супровід до пунктів пропуску з наданням указівок щодо проходження прикордонного контролю.

23 квітня 2024 року під час проведення слідчих дій за місцем проживання організаторів протиправної діяльності їм вручено повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 358 та ч. 3 ст. 332 КК України. Розглядається клопотання щодо обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснювали слідчі відділення поліції № 2 Червоноградського районного відділу поліції ГУ НП у Львівській області за процесуального керівництва Червоноградської окружної прокуратури Львівської облпрокуратури.

Кримінальним Кодексом України за вчинення цього злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дев’яти років.

Читайте також