Миші в домі та коморі: надійні методи боротьби

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

Наближення холодів та нестача їжі змусили гризунів шукати нові, більш комфортні місця для життя. Тож із кінця літа до пізньої осені гризуни активно «одомашнюються»: перебираються з дикої природи  у приватні господарства, на присадибні ділянки, погреби, зерносховища тощо. У пошуках їжі вони проникають у житло через дрібні щілини, каналізаційні люки чи інші технологічні отвори.

Ночами в кутках будинку з'являється шурхіт, а в повітрі — специфічний запах сечі. Це точні ознаки того, що у домі завелися миші. До всього додається погризене майно: гризуни ненажерливо поїдають не тільки запаси продуктів, але і «неїстівні» предмети — поліетиленові пакети, книги, одягу і навіть взуття. 

Миші — це…

Миша домова (миша хатня, миша звичайна) — це невеликий, однокольоровий, сірий, з світлішим черевцем гризун. Миші виживають при температурі від 5 до 40° С. Тривалість життя миші до 4 років. 

За сприятливих умов і «хорошій кормовій базі» доросла самиця протягом року може вивести до 45 мишенят. За один виводок самиця народжує до 7 мишенят. Народившись, мишенята харчуються молоком матері. Згодом самиця приносить маленьким мишам їжу, поки вони не стануть самостійними.                                  

Миші гризуть меблі, електропроводку, стіни, псують продукти харчування, але цим небезпека не обмежується. Ці маленькі істоти переносять серйозні хвороби, з ними поширюються бактерії та віруси, які викликають чуму, холеру, тиф. Через них може виникати неприємний запах.

З настанням холодного періоду гризуни шукають теплих та затишних місць зимівлі, облюбовуючи людські будівлі, овочесховища та скирти соломи й сіна, де протягом осінньо-зимового періоду можуть інтенсивно розмножуватись.

Ознаки присутності гризунів

Найбільш очевидними ознаками присутності є писк і шум. Зайві незвичні звуки миші та інші гризуни видають, коли гризуть щось чи лазять по стінах. Зазвичай гризуни виходять у своїх справах уночі, коли в домі тихо.

Послід мишей зазвичай можна знайти біля стін, за предметами та поблизу запасів їжі. Там, де пройшлися миші та щури, не буде слідів пилу, особливо біля стін та на полицях. Гризуни зазвичай користуються одним і тим самим маршрутом, який можна відстежити за наявністю посліду.

Довкола зовнішніх стін будівлі будуть сліди підкопів, через які гризуни намагаються дістатися їжі й тепла.

Методи боротьби з мишами

Біологічний метод

Бактороденцид — зернова приманка, на якій вирощені бактерії мишачого тифу Ісаченка. Препарат має чітку вибіркову патогенність. Ефективний проти багатьох мишоподібних  гризунів: домових, різного роду полівок (звичайної або сірої, лісової, водяної), щурів,  а ще нешкідливий для домашніх тварин.

Механічний метод

Включає в себе пастки, мишоловки і досі користується певною популярністю. 

Клейові пастки з досить липкою основою, на яку потрапляють шкідники. Вони можуть мати в своєму складі різні добавки, запах яких притягує мишей. У цій категорії товару можна знайти рецепти, завдяки яким можна знищувати групу ссавців, які виявили високу стійкість до інших родентицидів. У їх числі пастка «Смерть гризунам» і подібні препарати. 

При використанні мишоловок важливо правильно підібрати приманку. Сир, зерно і шматочок хліба, змочений в рослинному маслі, приваблює мишей, а на сало і ковбасу поведуться вже щури. 

Переваги: пастку можна виготовити самостійно й недорого чи купити вже готову мишоловку за цілком прийнятною ціною. Але тут маємо ряд недоліків: доведеться досить часто перевіряти пастки і міняти (або оновлювати) приманку. Також з необережності можливі травми домашніх тварин. Та й утилізація мертвих гризунів повинна бути проведена правильно, щоб уникнути зараження.

Хімічні методи

У приватному секторі для боротьби з мишоподібними гризунами застосовуються препарати, представлені у «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зокрема:

  • Бромакем (20-30 г/кв.м або 2-4 брикети на купі),
  • Багіра (1,5-2,5 кг/га),
  • Рат Кіллер Супер (5-10 кг/га),
  • Шторм (0,7 мл/100 м2),
  • родентицидна принада «RED KILLER» (5-7 г на нору сипучої суміші або 2-3 пакети на нору) та інші.

Альтернативні методи

Дехто для боротьби з гризунами використовує ультразвукові прилади. Це цілком гуманний і безпечний для оточуючих метод боротьби з мишами, щурами та іншими гризунами. Тварини не виносять ультразвуку і залишають дім, а не гинуть у важкодоступних місцях. Людина не сприймає ці хвилі, а ось на щурів і мишей вони діють так само як сигнал пожежної тривоги на людину. 

Мінусом роботи таких приладів є поява перешкод в роботі апаратури і побутових приладів. Також не рекомендується ставити такі апарати в приміщеннях, де є домашні тварини, наприклад, хом'яки, наприклад.

Народні методи

Листя папороті. Потрібно в приміщенні розкласти листи папороті. Можна принести з лісу, можна з квітників. Розкладаємо ще зелені папоротники, вони засихають і так лежать всюди до весни.

Реп'яхи лопуха. Щоб захистити врожай, насіння цієї рослини розсипають навколо високих ящиків з овочами. Миші, побачивши насіння і зачепивши декілька колючок, не ризикують лізти вгору на ящики, а йдуть від гріха подалі.

Цукор, борошно та гіпс. Змішати 1 столову ложку цукру і 1 столову ложку борошна з 400 грамами гіпсу, додати трохи масла і розкласти по пластикових тарілках. Розставити тарілки по всьому будинку. Скуштувавши цієї суміші, у гризунів станеться закупорювання кишок і вони помруть.

Запахи. Для цього можна використовувати рослини можна як в свіжому, так і у висушеному вигляді. Бузина, ця рослина має репелентний ефект — миші зникають назавжди. Вони взагалі воліють уникати тих місць, де росте бузина. 

Щоб захистити цибулинні і багаторічні рослини, можна в укривний матеріал додавати гілки бузини, обв'язувати ними штамби дерев.

Досить декількох гілочок м’яти або лаврового листа — і гризуни покинуть житло. Хорошою профілактикою є насадження і кущів м’яти, які стають живоплотом для гризунів. 

Миші бояться аромату полину. Багатьом шкідникам не до душі аромат ромашки. Для того, щоб відлякати мишей, головки ромашки розсипають по підлозі у будинку, по кутах. Пучки ромашки розкидають по господарських забудовах, де зберігаються овочі та інші продукти. 

Запах пижма теж відлякує мишей. Щоб захистити картоплю, моркву і буряк від мишачої навали, пучки цієї рослини залишають у будівлях, де зберігається врожай.

Також їм такі неприємні запахи, які виходять від оцтової есенції і нашатирного спирту —  їх наносять на ватні кульки і розташовують в передбачуваних місцях проживання шкідників.

Заведіть кішку/кота. Найкращим захисником від навали мишей в усі часи залишалася домашня кішка. Цей хижак дозволяє обійтися без застосування небезпечних пасток чи токсичної отрути від мишей, досить ефективно виловлює гризунів і при цьому залишається хорошим другом для родини. 

Щоправда, поява кішки в домі зовсім не гарантує цілковитого зникнення гризунів — деякі представники цього виду зовсім не бажають полювати на мишей, здобуваючи їжу та наслідуючи спосіб життя предків, адже тепер здебільшого це і непотрібно. 

Не підійде такий варіант вирішення проблеми і людям, що страждають від алергії на котячу шерсть.

Джерело.

Читайте також