На Рівненщині у 37 людей в організмі виявили гельмінта токсокара

На Рівненщині щороку з 2008 фіксують токсокароз у громадян.

Причиною поширення захворювання є ріст чисельності бездоглядних тварин, які переносять паразитів.

Токсокароз – паразитарне захворювання, що викликається міграцією личинок аскарид тварин - токсокар, супроводжується ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця, інших органів) та характеризується тривалим рецидивуючим перебігом.

У Рівненській області токсокароз людей реєструється щорічно з 2008 року, найбільше випадків у 2018 – 180, у 2023 році – 114. Закладами охорони здоров’я міста Рівне за 6 місяців 2024 року вже  зареєстровано 37 випадків токсокарозу серед населення області. 

Симптоми, зумовлені ураженням того чи іншого органу, виникають на тлі підвищення температури, сверблячого висипу, переважно на долонях і стопах, сухого кашлю, збільшенням печінки, селезінки, ураженням нирок. У частини хворих виникає біль у животі, нудота, блювання, дратівливість, порушення сну, у тяжких випадках – судоми. При токсокарозі ока частіше виникає його запальний процес, рідше – незворотні зміни сітківки, кришталика до повної втрати зору. Розвиток інвазії в організмі людини обмежується лише міграційною личинковою стадією. В організмі людини личинки токсокар здатні залишатися живими до десяти років. Інвазована людина епідемічної небезпеки не становить. 

Збудник хвороби – токсокара – круглий гельмінт довжиною від 30 до 120 мм і діаметром близько 2 мм. Дорослі паразити живуть у тонких кишках собак, вовків, лисиць і інших представників родини псячих. Статево зріла самка токсокари відкладає понад 200 тис. яєць за добу, які з випорожненнями виділяються у зовнішнє середовище. Яйця токсокари потрапляють в ґрунт, де залежно від вологості і температури ґрунту, дозрівають за 5-36 діб, стають інвазійними.  

Основними чинниками передачі інвазії до людей є руки, овочі, фрукти, зелень, забруднені ґрунтом, який контамінований яйцями токсокар.  

Критеріями визначення випадку токсокарозу є наявність клінічних проявів хвороби, позитивних результатів серологічного дослідження крові, встановлення епідеміологічних зв’язків щодо контакту з тваринами, впливу навколишнього середовища ймовірно забрудненого яйцями токсокар. 

Заходи, спрямовані на запобігання захворюванню людей на токсокароз, насамперед передбачають дегельмінтизацію уражених собак, недопущення їх на територію дитячих закладів, створення спеціальних майданчиків для вигулу домашніх улюбленців, підтримка майданчиків в належному стані; дотримання звичайних гігієнічних заходів: миття рук після контакту з собаками і ґрунтом, ретельне миття зелені, овочів та фруктів з метою недопущення попадання яєць токсокар в організм людини.

Читайте також