На медицину Рівненщини виділять понад 25 млн грн

Рівненщина має отримати медичної субвенції у цьому році понад 25 млн грн, пише Управління охорони здоров'я Рівненської облдержадміністрації.

Ці кошти надійдуть із середини січня. Проте це не означає, що поки не можна відпускати ліки хворим на цукровий діабет. Головні лікарі РЦЛ повинні були заключити угоди із суб’єктами господарювання і забезпечити відпуск інсулінів через аптеки. Ми прогнозуємо, що медична субвенція закриє потреби в інсуліні на 85%. А решту повинні забезпечити місцеві бюджети . На це було націлено головних лікарів на останній колегії управління у грудні минулого року, де профільна заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко просила передбачити необхідні кошти у місцевих бюджетах.

Хочу зазначити, що відшкодування коштів відбувається не наперед, а на завершення використаних препаратів . “Живі” кошти надійдуть всередині січня. Скажімо, Рівне отримає понад 7 млн. грн. Згідно з рішенням сесії обласної ради ці кошти вже “запрограмовано “ на Рівне. В обласному центрі їх мають розподілити між закладами та підписати ( чи пролонгувати) угоди з аптеками та видавати ліки. І так мають зробити всі.

Коли буде впроваджено е-рецепт цього року, тоді той, хто лікується у певному лікувальному закладі, зможе отримати препарати незалежно від місця проживання.

Щодо переліку препаратів інсуліну, що є в аптечній мережі, ми ситуацію відмоніторимо і будемо знати чітко, які препарати є в аптеках, а яких немає. Якщо виникають проблеми із забезпеченням інсуліном, то ми це бачимо по зверненнях громадян. Від початку року скарги до нас не надходили. Якщо є претензії, то треба поцікавитися у СГД , з якими укладено угоди, чому вони не забезпечують хворих інсуліном.

Так ситуацію із забезпеченням хворих на препарати інсуліну прокоментував представникам ЗМІ заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Ігор Добровольський.

Читайте також