На півночі Рівненщини показали, як колись оздоблювали весільний коровай для молодят (ВІДЕО)

Скриншот із відео

На Сарненщині показали й розповіли, як в минулі часи оздоблювали весільний коровай.

Відео опублікували на сторінці "Палацу культури" Сарненської міськради.

У "Палаці культури" Сарненської міськради зафільмували процес виготовлення однієї з прикрас, якою в минулому оздоблювали весільний коровай. Як ідеться в повідомленні,"Трепетухи" (саме таку назву має оздоба) є одним із елементів нематеріальної культурної спадщини, що входить до місцевого переліку Сарненської громади.

На відео "Трепетухи" допомагають виготовляти учасниці народного аматорського фольклорного жіночого колективу "Берегиня" с. Городець. Керівник - Наталія Кривко.

Основними елементами, які потрібні для виготовлення прикраси, є солома й папір. Папір, як розповідають на відео, використовують різного кольору, аби оздоба вийшла красивою та привернула до себе увагу. Зазвичай беруть обкладинку зошита, вирізають смужку, яку далі розрізають на квадратики.

Далі, після підготовки всіх елементів для виготовлення "Трепетухи", за допомогою нитки з голкою збирають прикрасу. Спершу зав'язують вузлик, далі - беруть шматочок (квадратик) паперу й нанизують його на нитку, потім - соломку. І так ці два елементи постійно чергуються.

Усі зібрані "Трепетухи" зв'язують докупи. Під час оздоблення короваю в його центр вставляють прутик, на який прикріплюють "Трепетухи" і розпрямляють їх навколо шишок. Коли хресний батько несе цей коровай, то прикраси тріпочуть на вітрі. Звідси, припускають, і пішла назва цієї оздоби.

Коровай випікали й оздоблювали тільки в домі молодого. Прикрашали його в той час, коли молоді їхали до цервки вінчатися. Саме тоді в домі молодого кипіла робота: вбирали коровай, робили "Трепетухи". Виготовляти цю прикрасу запрошували тих, хто не їхав до вінчання. Зазвичай кликали старших жінок і дітей. Діти із завдовленням робили "Трепетухи", адже після цього їх частували смаколиками, до прикладу млинцями зі шкварками. Старші жінки контролювали процес роботи дітей. "Трепетух" треба було багато, адже чим більше цих оздоб, тим гарнішим був коровай. Під час робочого процесу співали весільні пісні.

????

Читайте також