На Рівненщині активізуються кліщі: скільки людей захворіли на хворобу Лайма минулоріч

У весняно-літній період в лісах і парках активізуються кліщі, укусів яких людині слід остерігатися. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

У 2023 році на території Рівненської області захворіло 140 людей, в т. ч. 15 дітей, на хворобу Лайма (12,3 на 100 тис. населення), що на 16,7% більше ніж у 2022 році. Захворювання виявлені у Вараському районні - 22 випадки, Рівненському – 81 випадок, Дубенському – 14 випадків, Сарненському – 23 випадки. Найчастіше хворіли жінки 63,6%, непрацюючі та пенсіонери 57,8%.

Хворобу Лайма викликають борелії, які попадають в організм людини виключно через укуси кліщів. Вірогідність нападу кліщів зменшується на природі в сонячну спекотну погоду та збільшується – в прохолодну та похмуру. Окрім цього, малесенькі комахи можуть потрапити до вашої оселі навіть разом з букетом польових квітів.

Початкові симптоми хвороби Лайма зазвичай проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу. Перші ознаки нагадують симптоми грипу, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі та млявість. Переважно, місце укусу сильно напухає, з’являється червона пляма. Хвороба може спричинити навіть параліч лицьового нерва. При виникненні підозри на захворювання зверніться до лікаря.

Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів та систем: шкіри, суглобів, м’язів, нервової та серцево-судинної системи і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування: якщо кліща видалили протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Основна профілактика хвороби Лайма полягає у зниженні ризику укусу кліща:

  • Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий одяг, щоб легше помітити кліщів. Одягайте його так, щоб руки та ноги були закриті. Через кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома.
  • Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу. Уникайте високої трави та густого чагарника.
  • Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, витрусіть його, при потребі виперіть та випрасуйте його.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні репеленти.
  • Якщо виявлено кліща на шкірі, слід негайно звернутися до найближчого травмпункту.

Читайте також