На Рівненщині вдруге за літо зафіксували випадок лептоспірозу

У Рівненській області вдруге за літо зафіксували випадок лептоспірозу.

Про це повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Захворілі із Дубенського та Рівненського районів. Всі хворі були госпіталізовані в інфекційне відділення та отримали відповідне лікування.

Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, викликати менінгіт (запалення мембрани головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей - лептоспіра, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування інфікованих гризунами.

Лептоспіра може проникати в організм людини через порізи та подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс, рот, очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Поради, як уберегтися від лептоспірозу:

  • Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби.
  • Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу.
  • Уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними.
  • Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту.
  • Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів.
  • Термічно обробляйте продукти тваринного походження.
  • Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж часом захворювання може протікати безсимптомно.

Якщо ви захворіли та мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, негайно зверніться до лікаря. Лікування необхідно розпочати негайно, адже захворювання швидко прогресує.

 

Читайте також