На Рівненщині жінка намагалась пронести до в`язниці наркотики

6 років і 6 місяців позбавлення волі призначив 43-річній жительці Херсона Олені В. Рівненський районний суд, визнавши її винуватою в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, зберігання, перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі).  Вирок, проголошений місцевим судом 17 серпня 2018 року, обвинувачена оскаржила до Рівненського апеляційного суду.

Раніше розгляд апеляційної скарги Олени В. колегія суддів суду апеляційної інстанції змушена була відкласти, оскільки було заявлено клопотання про забезпечення участі перекладача.

Забезпечивши її таким правом, розгляд апеляційної скарги обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, пов’язаного з незаконним обігом наркотичних речовин, у Рівненському апеляційному суді продовжився 23 травня.

З’ясувалося, що 8 жовтня 2016 року Олена В. приїхала до Городищенської виправної колонії на триденне побачення з чоловіком, який відбуває покарання за умисне вбивство. До цього Юрій, 1979 року народження, вже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки, завдання легких тілесних ушкоджень і грабежі. У 2011 році Новокаховським міським судом Херсонської області Юрій визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком 12 років 10 місяців, яке він відбуває на Рівненщині — у Городищенській виправній колонії.   

Під час огляду у відвідувачки працівники колонії виявили канабіс — наркотичну речовину, яка належить до особливо небезпечних наркотичних речовин, обіг яких заборонений. Канабіс, зі слів Олени (інші обставини досудовим розслідуванням не встановлені), вона придбала на залізничному вокзалі Херсона у незнайомих їй людей для себе. Жінка не заперечувала, що вживає наркотичну речовину, а в апеляційній скарзі просила скасувати вирок місцевого суду, кримінальне провадження направити на новий судовий розгляд. І Олена В., і її захисник переконували суд, що органами досудового розслідування не було доведено факту збуту чи передачі наркотичної речовини її чоловікові чи будь-кому іншому, а відтак дії обвинуваченої слід перекваліфікувати з ч. 2 ст. 307 на ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, зберігання перевезення наркотичних засобів без мети збуту).    

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирок Рівненського районного суду від 17 серпня 2018 року залишив без змін, апеляційну скаргу обвинуваченої — без задоволення.

 

За повідомленням прес-служби суду 

Читайте також