"Нам немає куди піти": ДФТГ у Дубні може опинитися на вулиці

Ілюстративне фото

У Дубні з початку повномасштабного вторгнення функціонує Добровольче формування територіальної громади 2 "Волинь". Добровольці об'єдналися ще у 2014 році та формували навчальний центр для військового вишколу. 

Командирка ДФТГ Валентина Сіньковська зазначає, що на початку масштабної війни у місті виділили близько 200 тисяч гривень для підтримки формування. Також, ДФТГ користується приміщенням, яке стоїть на балансі місцевого відділу освіти. Однак, міська влада налаштована на ліквідацію формування у громаді. Наразі з бюджету на ДФТГ не виділяють коштів. Як повідомив міський голова Дубна Василь Антонюк, депутати будуть розглядати питання пошуку нового цільового призначення для даного приміщення.

Ми писали раніше: "Це марна трата грошей": у Дубні виник конфлікт через плани розформувати місцеве ДФТГ

Валентина Сіньковська розповіла журналістам "Рівне Медіа", що наразі у ДФТГ є понад дві сотні добровольців. За її словами, міська влада не зацікавлена у даному формуванні, адже вони непідконтрольні та патріотично налаштовані.

"У нашого підрозділу є сертифіковані інструктори, є медики, які пройшли тактичну медицину по "маршівській" системі і мають сертифікати від Міністерства охорони здоров'я. У нас є люди, які сертифіковані по "Іглі", по дрону, є парамедики. У нас є ГУРівець, який наразі не у війську і проводить тактичні навчання", - розповіла командирка.

За словами пані Валентини, наразі у ДФТГ є заборгованість у розмірі 60 тисяч гривень за користування приміщенням. Цей борг вони планують сплатити власними силами та закликають владу не відбирати приміщення.

Фото зі сторінки Валентини Сіньковської

"У нас є 60 тисяч заборгованості - ми їх сплатимо помаленьку. Я просто хочу, щоб у нас не забирали приміщення, щоб нам не заважали. У нас в цьому приміщенні вже сформована вишкільна база, в нас там все підготовлено. В мене були представники Міністерства оборони з Києва - вони передивлялися все. В нас хлопці ведуть бойові чергування і по місту. Мер не може розформувати підрозділ, але може забрати приміщення", - додає Валентина Сіньковська.

Дійсно, у міської влади не має повноважень розформовувати ДФТГ, це може зробити тероборона або ж обласна військова адміністрація. Місто може розпоряджатися приміщенням чи виділяти або ні фінанси на підтримку формування. Водночас, Василь Антонюк раніше зазначав, що депутати міської ради розглядатимуть питання даного приміщення, адже у області потрібні території для дислокування військових частин.

"Так, приміщення потрібні військовим частинам, але навчальні центри також потрібні. До нас приходять хлопці, які навіть підписали контракт із ЗСУ і вони мають відстрочку на певний час і приходять вишколюватися. В нашому підрозділі перебувають добровольці, в котрих по троє дітей чи є діти з інвалідністю. Така категорія населення, яка не може бути мобілізована, але хоче захищати свій край. Нам немає куди піти - там вже зроблено вишкільний центр повністю", - додає очільниця формування.

Саме вишкільний центр є основною функцією ДФТГ наразі. Інструктори ДФТГ навчали поліцію Млинівщини, роту охорони та інші. Звертаються до центру і цивільні громадяни, які хочуть отримати військові навички. 

Читайте також