Найбільша атака за 4 роки: що відомо про злам сайтів українських держустанов

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

На офіційні сайти держустанов України в ніч з 13 на 14 січня здійснили глобальну кібератаку. Першим про інцидент повідомило Міністерство освіти, а згодом й інші. Про це пише 24 канал.

Хакери зламали сайти десятків держустанов. У Держспецзв'язку повідомляли, що атака стала найбільшою за останні 4 роки.

Антиукраїнське повідомлення на 3 мовах

Серед зламаних сайтів, зокрема, опинились:

  • МОН;
  • ДСНС;
  • Кабмін;
  • Дія;
  • Міністерство аграрної політики;
  • Сайт Судової влади України;
  • МЗС.

Після атаки всі сайти показували антиукраїнське повідомлення українською, російською та польською мовами.

Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені у спільну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, їх неможливо відновити. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся та чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення та майбутнє. За Волинь, за ОУН-УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі, – написали зловмисники у повідомленні.

Згодом доступ до сайтів відновили. Державна служба спецзв'язку та захисту інформації України повідомила, що зміни контенту вдалось уникнути, як і витоку особистих даних українців.

Правоохоронці збирають цифрові докази та розслідують інцидент.

Дані українців у безпеці

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підтвердив факт хакерської атаки. За його словами, частину сайтів відключили адміністратори з метою локалізації та кіберрозслідування. Він запевнив, що дані українців у безпеці.

Дані українців у безпеці, оскільки постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів. Додаток "Дія" працював і працює стабільно, – сказав Федоров.

Раніше він пояснював, що Дія не має бази даних людей, а просто бере інформацію з інших служб. Тобто серверна частина Дії забезпечує запит на дані й надсилання їх на смартфон людини. На смартфоні вони зберігаються у захищеній частині сховища. Джерелом цих даних є державний реєстр.

У кібератаці знайшли російський слід

У Центрі інформаційної безпеки заявили, що до атаки на урядові сайти України причетна Росія. На слід ворожої країни вказує і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з'явилася у соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були "зливні бачки". Тоді її активно розповсюдили вже російські видання. А от українські медіа підхопили новину приблизно о 7 ранку.

Читайте також