Небезпечний правець: чому важливо вакцинуватися

Правець – це надзвичайно небезпечна хвороба. Інфекція вражає нервову систему та призводить до судом і спазмів м’язів по всьому тілу й навіть за умови вчасного лікування часто закінчується смертю.

Інформують у МОЗ.

На жаль, антисептики не можуть вбити бактерію, яка викликає правець. Єдиним надійним захистом від нього є вакцинація. Щеплення починають робити ще в дитинстві, і для цього використовують комплексну вакцину, яка також захищає від дифтерії та додатково від кашлюку. Останнє щеплення в дитинстві роблять у 16 років.

Імунітет до цих хвороб від проведених у дитинстві щеплень не є пожиттєвим, тому захист необхідно поновлювати. Усім дорослим потрібно ревакцинуватися кожні 10 років. У 26 років, 36, 46, 56… і так упродовж усього життя. Для дорослих проти дифтерії та правця в Україні доступна вакцина АДП-М.

Збудник правця може потрапити в організм через будь-яку рану разом із ґрунтом.

Але інфікуватися правцем легко й у повсякденному житті – обдерти коліна об асфальт, наступити на цвях або ж подряпатися якимось предметом на вулиці – такі речі можуть виявитися летальними.

Минулого року в Івано-Франківській області на правець захворіла 3-річна дівчинка, яка не мала планових щеплень від цієї хвороби. Дитина майже місяць перебувала в медикаментозній комі під апаратом штучного дихання. Лікарям дивом удалося врятувати їй життя.

На початку цього року від правця помер 45-річний мешканець Чернівецької області, який останні 10 років не вакцинувався від цієї хвороби.

"Не ризикуйте своїм життям, якщо пропустили планове щеплення, або й узагалі не пам’ятаєте, коли робили його востаннє, просто запишіться на прийом до сімейного лікаря. Вакцинація від дифтерії та правця в Україні є безоплатною в будь-якому віці", - наголошують у МОЗ.

Читайте також