Неподалік Рівненщини знайшли порося, хворе на африканську чуму

У Камінь-Каширському районі зафіксовано випадок захворювання на африканську чуму серед диких свиней.

25 червня на території Камінь-Каширського району Волинської області на території Борового лісництва ДП «Ліси України» філії «Городоцьке лісове господарство» знайдено загибле дике порося (приблизний вік 3 місяці). На місце виїжджали спеціалісти ветеринарної медицини, які відібрали зразки для досліджень та провели дезінфекційні заходи.

За результатами досліджень Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібраного патологічного матеріалу загиблої свині, підтверджено вірус африканської чуми серед диких свиней (АЧС).

26 червня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Камінь-Каширській РДА з метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС, в результаті якого затверджено план заходів, визначення меж епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Епізоотичне вогнище – територія Борового лісництва – визначено неблагополучним пунктом, а навколо нього, в радіусі до 3 км, встановлено зону захисту.

Села Троянівка та Майдан Маневицької громади увійшли в зону спостереження (радіус – до 10 км від зовнішніх меж зони захисту).

Користувачі мисливських угідь обстежують території на виявлення хворих і загиблих тварин. Станом на 26 червня про такі факти не повідомляли.

Моніторинг проводять в дикій фауні та у приватному секторі шляхом подвірних обходів.

За результатами засідання комісії затверджено план із локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней.

Через 40 діб, після виконання комплексу ветеринарно-санітарних рекомендацій, якщо не буде зафіксовано нових випадків АЧС, карантинні обмеження знімуть.

Довідково

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Збудник АЧС - вірус, що містить ДНК, належить до родини Asfarviridae роду Asfivirus. Віріони - сферичної форми діаметром 175-215 нм. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини!

 

Читайте також