Ніжний, як хмаринка: покроковий рецепт тірамісу для домашнього приготування

Тірамісу – класичний італійський десерт, що полюбився всьому світу. Десерт дуже ніжний і повітряний завдяки дивовижному крему на основі сиру маскарпоне. Відомий кухар Євген Клопотенко вирішив трохи вдосконалити рецепт торта тірамісу, додавши в крем цедру лимона. 

Інгридієнти:

  • 500 г Маскарпоне
  • 300 мл Кава (готова)
  • 50 г Ром (або коньяк)
  • 500 мл Вершки (33%)
  • 8 шт. Жовток
  • 8 ст. л. Цукор
  • 200 г Паличка бісквітного печива Савоярді
  • 1 шт. Лимон (цедра одного лимона)
  • 2 ст. л. Какао

Покроковий рецепт:

КРОК 1

Заваріть каву, у вас повинно вийти приблизно 300-400 мл міцної кави. Процідіть і вилийте в одну ємність, залиште її охолодитися до кімнатної температури. Можна, звичайно, використовувати і розчинну, але з натуральною вийде на порядок смачніше.

 КРОК 2

Потім додайте до кави 50 г рому або коньяку, на ваш смак. Якщо хочете отримати ще більш ніжний алкогольний смак, використовуйте лікери типу «Бейліс». Щоб отримати автентичний смак тірамісу, вам знадобиться марсала, але знайти її можна далеко не в кожному супермаркеті.

 КРОК 3

Жовтки (8 шт.) відокремте від білків і помістіть у вогнетривку мисочку. Для приготування тірамісу нам знадобляться тільки жовтки, а з білків ви зможете приготувати чудовий білковий омлет на сніданок.

 КРОК 4

Додайте до жовтків 8 ст. л. цукру і поставте на парову баню і збивайте вінчиком, прогріваючи масу до 65 градусів. Коли яєчна суміш стане більш білою і однорідною - це буде означати, що вона пройшла необхідну термообробку. Зніміть масу з парової бані та дайте охолонути.

КРОК 5

Холодні вершки (500 мл, 33% жирності) перелийте в миску і збийте міксером до стійких піків. Не всі вершки збиваються досить добре і може трапиться так, що вони взагалі не зіб'ються. Тому завжди купуйте спеціальні кулінарні вершки з максимальною жирністю і перед збиванням зберігайте їх у холодильнику.

 КРОК 6

У великій ємності з'єднайте збиті вершки, яйця з цукром і сиром маскарпоне (500 г). Дуже акуратно перемішайте силіконовою лопаткою, поки маса не стане однорідною.

 КРОК 7

На дрібній тертці натріть цедру одного лимона і ще раз акуратно перемішайте. Пам'ятайте, що чим тонший шар цедри, тим краще. Якщо ви знімите занадто товстий шар з білим прошарком, цедра буде гірчити і зіпсує смак десерту.

 КРОК 8

На дно великої форми для випікання викладіть чверть обсягу крему.

 КРОК 9

Печиво савоярді (200 г) умочіть в каву з ромом і покладіть рівним рядом на крем. Не потрібно довго його тримати в каві - достатньо однієї секунди. В іншому випадку ваш десерт просто «попливе».

КРОК 10

Покрийте печиво шаром крему і потім викладіть другий шар печива. Таким чином наповніть форму з десертом ще одним шаром. Останнім шаром повинен бути крем.

 КРОК 11

Приберіть ємність з десертом в холодильник мінімум на 3 години, він повинен настоятися, просочитися і трохи загуснути.

 КРОК 12

Перед подачею посипте десерт какао (2 ст. л.), але якщо ви не любите гіркуватий смак какао, можна цей пункт пропустити.

Читайте також