Новації ЗНО 2019: до чого варто готуватися вступникам?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Сьогодні в Рівному відбулася прес-конференція щодо проведення ЗНО-2019. Реєстрація на тестування розпочнеться 5 лютого і триватиме до 25 березня, а основна сесія ЗНО - з 21 травня до 13 червня 2019 року. Це буде 12-ий рік, коли проводять ЗНО, відтак, щороку його все більше вдосконалюють, аби охопити якомога більше учнів та студентів. 

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова), з математики або історії України (період ХХ – початок ХХІ століття) та третього предмета (із переліку предметів ЗНО) за вибором випускника, зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації (ДПА) у 2019 році для випускників закладів загальної середньої освіти.

Кожен абітурієнт має право вибрати 4 предмети. Як і минулого року, з переліку виключили російську мову. Загалом абітурієнти можуть подати 7 заяв на 4 спеціальності. 

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання стартує 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Тестування з української мови і літератури відбудеться 23 травня, з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня, з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня, з історії України — 4 червня, з біології — 6 червня, з географії — 11 червня.

Реєструючись на ЗНО, потрібно вказати, якою мовою Ви бажаєте його складати. Завдання з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії можуть бути перекладені кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською і угорською мовами. Тестовий зошит включатиме, як і раніше, 20% легких, 20% складних і 60% питань середньої складності. 

Як розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, конкурсний бал для вступу на основі повної загальної освіти не може бути менше 130 балів для здобуття ступеня магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». А от якщо Вибажаєте вступати на навчання за спеціальностями 051 «Економіка» і 07 «Управління та адміністрування» (бакалавр) конкурсний відбір на основі осв.-квал. рівня молодшого спеціаліста здійснюватиметься через здачу української мови і літератури у формі ЗНО (п.1 р.VII Умов прийому);

До слова, сертифікати ЗНО 2017, 2018, 2019 років можна буде комбінувати. Виключення тільки іноземна мова - сертифікати за 2018-2019 роки. 

У 2019 році, як і раніше, не буде камер відеоспостереження, але буде представник Національної поліції із металошукачем. 

Додаткову інформацію можна почерпнути на електронних ресурсах, вказаних за гіперпосиланнями нижче:

www.testportal.gov.ua – сайт Українського центру оцінювання якості освіти;

www.lvtest.org. – сайт Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

http://rivneosvita.org.ua/community/forum/index.php/forum1/ - загальний форум порталу «Освіта Рівненщини»;

http://www.roippo.org.ua/ - сайт Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (кабінет ЗНО та моніторингу якості освіти).

Читайте також