Обов`язкові і додаткові щеплення: розбираємося з лікарем

Ілюстративне фото

До Національного календаря обов'язкових профілактичних щеплень, які необхідно зробити як дітям, так і дорослим, входять 10 хвороб. Саме ці інфекції можна попередити, пройшовши курс вакцинації. 

Редакція Рівне Медіа поспілкувалася із заступником головного лікаря ЦПМСД “Ювілейний” Миколою Доликом про те, які щеплення є обов’язковими, а які - додатковими, та чому важливо вакцинуватися. 

“Профілактична вакцинація є одним із найбільших досягнень медицини. Своєчасна й повна вакцинація захищає вас та оточуючих від серйозних, а інколи і смертельних захворювань”, - пояснює Микола Долик. 

10 хвороб від яких варто вакцинуватись

За Національним календарем профілактичних щеплень обов’язковими є вакцинації проти десяти захворювань: 

  • Гепатит. Щеплення роблять дітям у першу добу життя, ревакцинація - у 2 місяці і в 6 місяців.

  • Туберкульоз. Щеплення роблять на 3-5 добу після народження.

  • Кір, паротит, краснуха. Щеплення роблять у 12 місяців, ревакцинація - у 6 років.

  • Дифтерія, правець. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація - у 4, 6, 18 місяців, далі - у 6, 16 років. У дорослому віці ревакцинація необхідна кожні 10 років.

  • Кашлюк. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4, 6 і 18 місяців.

  • Поліомієліт. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4, 6 і 18 місяців, далі - у 6 і 14 років.

  • ХІБ-інфекція. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4 та 12 місяців.

Вакцини проти цих хвороб закуповує держава, тому щеплення - безкоштовні. 

Про додатковий захист

Слово “додаткові” багатьох наводить на думку, що ці вакцини можна не робити. Але вони також важливі. Просто наразі їх доводиться купувати за власний кошт. Якщо є можливість, то обов’язково зробіть ці щеплення також.

Серед рекомендованих щеплень: ротавірус, пневмококова інфекція, вірус менінгококу, вітряна віспа (вітрянка), гепатит А, вірус папіломи людини, грип.

“Приміром, ризик виникнення пневмококової інфекції є найбільш високим в перші роки життя дитини. Пневмококова інфекція провокує розвиток бактеріальних пневмоній, що під час пандемії COVID-19 є критичним фактором. Тому людям із груп ризику: тим, які мають хронічні респіраторні хвороби, усім, хто старший 65 років, а також дітям, варто зробити щеплення від пневмококової інфекції.”- розповідає лікар Микола Долик.

Для того, щоб отримати щеплення, необхідно звернутися до сімейного лікаря.

Пропонуємо вам перелік додаткових щеплень:

Ротавірусна інфекція

«Кишкова» інфекція, яка становить найбільшу небезпеку для дітей до 5 років (особливо, якщо вони відвідують організовані колективи). Збудник ротавірусної інфекції спричиняє швидке зневоднення. В Україні зареєстровано дві вакцини від ротавірусної інфекції. Обидві мають форму крапель і дозволені до використання лише для маленьких дітей. Одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Досвід батьків:

Христина Ярмолюк, мама 2-річної Ангеліни

“Ангеліна моя друга донечка. Першу дитину ми не вакцинували від ротавірусу, бо я не знала про існування цієї вакцини. Як наслідок, до 3 років ми кілька разів перехворіти цією хворобою. Тому, як тільки прийшов час вакцинувати меншу, ми без вагань зробили це.” - ділиться рівнянка.

Пневмококова інфекція

Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких пневмонія, менінгіт, бронхіт, гострий середній отит, сепсис тощо. В Україні є дві вакцини від пневмококової інфекції, ними можна щеплювати дитину після 6-го тижня життя. Вакцинуватися також варто і дорослим у віці понад 60 років, адже вони є у групі ризику. Схеми вакцинації (3+1 чи 2+1, двократне чи одноразове введення) залежно від віку, в якому був розпочатий курс щеплень, і рекомендацій виробника.

Менінгококова інфекція

Менінгококові інфекції – це тяжкі, здебільшого дитячі, захворювання. Проте дорослі також можуть хворіти. До захворювань, що виникають через менінгококи, належать менінгіт, менінгоенцефаліт тощо. Захиститися в Україні можна від чотирьох серотипів (A, C, Y та W-135). Для цього існують дві вакцини, одна з яких дозволена до використання від 6 тижнів життя, інша – від 9 місяців до 55 років. 

Вітряна віспа  («вітрянка»)

Вітряна віспа — високозаразне інфекційне захворювання, небезпечне ускладненнями, за яких уражається нервова система, розвиваються запальні процеси. «Вітрянка» може мати серйозні наслідки як для дітей, так і для дорослих, проте особливо небезпечна вона для вагітних на ранніх термінах, адже може бути причиною вроджених вад у плода.  

Вірус, який спричиняє «вітрянку», після одужання людини назавжди залишається в її організмі в неактивній формі, і за збігу певних обставин пізніше може проявитися у формі оперізувального лишаю. Вакцинація від вітряної віспи дозволена дітям із 9-місячного віку, проте її можуть робити і дорослі, які не хворіли на «вітрянку». Курс щеплень складається з двох доз із оптимальним інтервалом у 6 тижнів. 

Досвід батьків:

Аліна Воронюк, рівнянка:

“Тепер я знаю, що уникнути хвороби та її наслідків можна, вакцинувавшись. У 1, 5 року моя донька захворіла. У нас була вітрянка. В дитини була велика температура, все чухалось. Хвороба була дуже важкою, хоча більшість чомусь вважають, що це легка дитяча хвороба. Завершилось все тим, що ми потрапили у лікарню в інфекційне відділення. Там я й дізналась, що хворобу можна попередити вакцинувавшись. Тож, з народженням другої дитини ми точно знали, що будемо щеплювати дитину від вітрянки.”

Гепатит А

Гепатит А (хвороба Боткіна) — запальне інфекційне захворювання харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання заражених продуктів харчування чи води або під час близького контакту з хворим. Специфічного лікування не існує, а одужання іноді триває кілька місяців. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та навіть смерть. Найефективніші засоби боротьби з гепатитом А – поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація. В Україні зареєстровані дві вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання дітям віком від одного року. Особливо важливо отримати таке щеплення дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна з вакцин — комбінована, вона захищає одразу від двох штамів вірусу гепатиту: А і В.

Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) передається переважно статевим шляхом, проте може поширюватися і побутовим, а також від матері до дитини. Щеплення від ВПЛ захищає дівчат від розвитку раку шийки матки, а дівчат і хлопців — від раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Часто вважають, що ця вакцина рекомендована виключно дівчатам. Проте в деяких країнах це щеплення роблять також і хлопчикам, адже вони надалі можуть бути носіями інфекції. 

В Україні зареєстровані дві вакцини для щеплень проти ВПЛ. Вакцину вводять як до, так і після початку статевого життя, а курс імунізації може складатися з двох або трьох щеплень (відповідно інструкції до препарату).

Грип

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. Найдієвіший засіб для профілактики грипу – щорічна вакцинація. Щороку ВООЗ прогнозує, які штами грипу циркулюватимуть у новому епідсезоні, відповідно до цього прогнозу розробляють вакцини. Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл, для чого потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

 

Читайте також