Острів серед бетону в центрі Рівного: у скільки обійшовся проєкт і звідки кошти?

Громадська організація «Агенція сталого розвитку міста» та ініціатива «Сад історій» створюють у центрі Рівного громадський простір. Роблять це в рамках культурно-екологічного проєкту «Місто шумить інакше».

«Минулої осені ми виграли грант від Українського культурного фонду на реалізацію цього проєкту в місті. Він включає в себе дуже багато активностей, а саме: на зберігання вікових дерев, туристичний маршрут, відеоісторію про дерева, дитячу книжка та просвітницьку діяльність. Одним із головних продуктів проєкту є оцей зелений острів серед бетону. Це має бути новий міський простір».

За словами пані Вікторії, Театральну площу обрали не просто так. Це саме те місце, яке потребує зелених насаджень.

«Чому обрали театральну площу? Адже під нею знаходиться підземка, тому на цьому місці вже неможлива висадка у відкритий ґрунт ні дерев, ні кущів, ні квітів. Єдиний варіант - поставити мобільні конструкції. Ми разом із архітекторами та підрядниками, яким ми довіряємо, створили дизайн. Буду відвертою, цей дизайн ми підглянули у Польщі, однак адаптували під наш простір. Віримо в те, що він стане місцем зустрічі та відпочинку».

Вона також додала, що за результатами досліджень 2018-го року, це одне з місць Рівного, яке перегрівається найбільше. 

«Буквально до 2023 року середня температура міста зросте до 27 градусів. Це дослідження робив Інститут космічних досліджень. Варто зазначити, наш центр міста – це яскравочервоні плями, де дуже висока температура. До того ж, ми читали відгуки від людей про те, що літом перебігти цю площу просто пекельно. Тому саме цю площу ми хотіли задіяти. Адже тут дуже бракує озеленення. Хочеться, щоб ці зміни прижилися і нам не довелося його нікуди переносити. Також ми зробили акцент на тому, що ці лавки не мобільні, не рухаються по площі».

За словами ініціаторки, вони мають на меті створити простір, де можна зустрітися, перепочити, почекати виставу. Вартість простору – трохи більше 200 тисяч гривень.

«На проект «Місто шумить інакше» ми залучили близько 850 тисяч гривень. Сама ж локація коштує орієнтовно 220 тисяч. Але нам ще не виставили остаточний рахунок,тому може й бути більше. Хочу наголосити ще раз, що це є не міські гроші, а грантові».

До слова, сьогодні розпочали висаджувати зелень. Тут буде Щучник, Міскантус, Сомерфедер, Елімус, Катальпи, Гортензії та інші багаторічні рослини. Офіційне відкриття простору заплановане на 17 червня о 18:30. Ініціатори також охоче спілкуватимуться із рівнянами та відповідатимуть на їх питання.

Читайте також