Перехід на літній час: як підготувати власний організм, аби уникнути стресу

Щорічно в останню неділю березня Україна переходить на літній час. Зараз достатньо факторів, які провокують у людини стрес, а зміна часу може стати для багатьох ще одним із них.

Як повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, найгірше переносять зміну часу люди, які мають проблеми із серцево-судинною системою. У зоні ризику також можуть бути люди з метеозалежністю, схильністю до депресії, похилого віку.

Аби така зміна режиму дня не стала стресом для організму, важливо до цього підготуватися. Ось декілька порад, які допоможуть легше звикнути до нового ритму та зменшити вплив переведення годинника на організм:

  • постарайтеся за декілька днів до 31 березня лягати спати та прокидатися раніше ніж зазвичай: наприклад, спочатку - на 15 хвилин, потім - на 30-40 хвилин, тоді перехід буде більш плавним. Забезпечте тишу та зменшіть освітленість спальні під час сну. Провітріть кімнату. Не гортайте стрічку соцмереж перед сном, вимкніть телевізор і комп'ютер. Увечері уникайте емоційного навантаження;
  • не вживайте перед сном міцну каву, чай;
  • відмовтеся від уживання алкоголю та тютюнопаління;
  • вечеряйте не пізніше, ніж за 2-3 години до сну, інакше перенавантажите організм. Перевагу віддавайте легким стравам;
  • уранці дайте собі можливість поступово відійти від сну, після чого зробіть ранкову гімнастику;
  • турбуйтеся про своє фізичне та психологічне здоров’я.

"Важливо усвідомити, що перехід на літній час має і позитивні сторони. Налаштуйте себе на те, що це взагалі не надто велика проблема. Перевага зміни часу в тому, що тепер ви можете довше гуляти містом у світлий час після роботи і прокидатися зі сходом сонця", - наголошують наприкінці.

Читайте також