Поліомієліт може повернутися: скільки дітей вакциновано на Рівненщині минулоріч

На Рівненщині впродовж 2022 року було вакциновано проти поліомієліту 90,1% дітей до року. Ревакцинацію у 18 місяців отримали 85,7% дітей. У 6 років ревакциновано 89,3% дітей, а у віці 14 років - 84,7%. За такого рівня охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями поліомієліт може повернутись.

Про це повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, восени 2021 року в області вже був підтверджений випадок поліомієліту у 1,5 річної дитини. Паралізована дівчинка як і дев'ять її братів та сестер, не була вакциновані.

Ця історія - це перший випадок поліо в Україні за останні 6 років. Після цього про поліомієліт повідомили і на Закарпатті. За умов низької вакцинації, навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до шести років. Загалом в області є 2785 дітей до 6 років, які не мають жодного щеплення та 4025, які отримали лише одне щеплення проти поліомієліту.

Вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання на поліомієліт. Ліків від цієї хвороби у світі не існує.

Де, коли та кому варто вакцинуватися проти поліомієліту?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення відповіді імунної системи.

1 доза — 2 місяць життя дитини.

2 доза — 4 місяць.

3 доза — 6 місяць.

4 доза — 18 місяць.

5 доза — 6 років.

6 доза — 14 років.

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Читайте також