"Права", свідоцтва та паспорти: на Рівненщині виготовляли підроблені документи

Правоохоронці викрили злочинців, які масово виготовляли підроблені документи. 

Про це повідомляють у Офісі генпрокурора. 

Як зазначається, десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру.

Їм інкриміновано створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, підроблення та використання підроблених документів, а також виготовлення, зберігання або збут підроблених державних цінних паперів чи голографічних захисних елементів (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 199 КК України).

За даними слідства, учасники злочинної організації систематично виготовляли підроблені офіційні документи – водійські та інші посвідчення, свідоцтва, довідки, паспорти, у тому числі іноземних зразків, із нанесенням голографічних захисних елементів.

Для цього підозрювані за місцем свого проживання та в спеціально орендованих квартирах облаштували «типографію» зі спецтехнікою та обладнанням – принтерами, програмним забезпеченням, плівкою, пластиком та голографічними захисними елементами. Вартість одного підробленого документу становила від 300 до 1500 доларів США.

Через спеціально створені Телеграм-канали підозрювані отримували замовлення від покупців. Після перерахування коштів на банківські картки чи електронні гаманці пересилали готовий «документ» поштою. З метою конспірації під час пересилання замовлення підозрювані використовували вигадані анкетні дані та підроблені документи на себе.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання підозрюваних та у їхніх транспортних засобах, а також в місцях виготовлення підроблених документів на території Київської, Закарпатської, Харківської, Одеської, Сумської, Дніпропетровської, Рівненської областей та у місті Києві. Вилучили телефони, комп’ютерну техніку, кліше, підроблені печатки державних установ, голографічну плівку, порожні бланки посвідчень та пристрої для нанесення плівки на офіційні документи, банківські картки, а також гроші.

Дев’ятьох учасників злочинної організації затримано в порядку ст. 208 КПК України, ще один – організатор наразі перебуває за кордоном.

За клопотанням прокурорів усім затриманим обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

 

Читайте також