Реклама таки дискримінаційна: власник скандальної рівненської піцерії програв апеляцію

У серпні минулого року значного розголосу набув рекламний ролик однієї з рівненських піцерій, у якому знялися п’ять темношкірих чоловіків та білявка. Користувачі мережі відзначили схожість героїв реклами з учасниками відомого мему за участі американської порноакторки Пайпер Перрі.

Частина коментаторів звинувачувала авторів ідеї у сексизмі та відсутності моральних норм, інша ж навпаки - відзначила сміливість та креативність керівників закладу.

Не оминула ця реклама обласне управління Держпродспоживслужби, до якого надійшло доручення від Державної служби України з питань безпечності та харчових продуктів та захисту споживачів - дали завдання вивчити рекламу з ознаками дискримінації, яка розповсюджується від імені «Таверна "El Paso"».

Фахівці управління проаналізували рекламу і встановили, що вона має ознаки дискримінації та відверті натяки на сексуальні стосунки, «що жодним чином не пов'язано з об'єктом реклами та особливостями його використання». А це є порушенням Закону України «Про рекламу».

Читайте також: «Не про таку славу вони мріяли»: актори з реклами рівненської піцерії шкодують про участь у зйомках.

Власнику піцерії призначили 5083 гривні штрафу, а також зобов'язали припинити поширювати рекламу. Він не погодився і оскаржував його в суді. Дійшов навіть до Восьмого апеляційного адміністративного суду. Днями тут розглядали справу про скасування штрафу.

У ході розгляду справи проведена незалежна експертиза реклами, яка визначила рекламу дискримінаційною та такою, яка порушує вимоги частини третьої статті 7, частини першої статті 8 Закону України «Про рекламу». 

У відеоролику закладу ресторанного господарства «Таверна «El Paso» фігурували п’ятеро темношкірих чоловіків та дівчина – білявка, всі актори одягнені лише у футболки та спідню білизну: чоловіки – білого кольору, дівчина – рожевого. Відео містило відверті натяки на сексуальні стосунки. Фрази у відеоролику та особливості ракурсу зйомки дівчини, що стоїть на дивані на колінах перед чоловіками, вказували на дискримінаційний характер реклами за ознакою статі – натякали на нижчу, ніж чоловіка, роль жінки у соціальному, економічному і культурному житті.

Суд підтримав позицію Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, що реклама містить відверті натяки на сексуальні стосунки, що жодним чином не пов`язано з об`єктом реклами (піцою) та особливостями його використання. Постанова апеляційного суду набрала законної сили з дати її прийняття.

Читайте також