Рівненським турфірмам пояснили, за яких умов діти можуть перетинати кордон (ФОТО)

фото - Фейсбук

Туристичним фірмам Рівного розповіли про нові правила перетину кордону з дитиною, пише Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області

Семінар з туристичними фірмами Рівного відбувся 6 вересня у Рівненській ОДА. Організаторами заходу стали Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області, Управління культури і туризму Рівненської ОДА та Управління Державної міграційної служби у Рівненській області.

Темою спілкування із представниками туристичної галузі стали нові норми виїзду дитини за кордон, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» та порядок оформлення документів для виїзду неповнолітніх закордон.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксани Сальчук, відповідно до Закону України №2475-VІІІ, який вступив силу 28 серпня, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною - така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця, якщо мета поїздки: лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах; оздоровлення та відпочинок. Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини.

Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів, один з батьків, з ким проживає дитина, може виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника. Заборгованість при цьому повинна становити понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою.

Батьки, які сплачують аліменти вчасно, можуть виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду. Для цього потрібно написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон. Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа – необхідно подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. На кордоні пред'явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

- Спілкування із людьми, які працюють у туристичній сфері, показало, що це питання досить актуальне і потрібне. А додаткові запитання і репліки засвідчили, що людям така інформація справді цікава і корисна. Я дякую усім за конструктивну і жваву розмову! Сподіваємося, що туристичні фірми Рівного стануть нашими гарними партнерами у інформаційній кампанії щодо новацій виїзду за кордон, аби якомога більше людей дізналося, що поїхати з дитиною за кордон - легко, - розповіла Оксана Сальчук.

Більше про нові правила перетину кордону можна дізнатися за посиланням: http://rivnejust.gov.ua/…/konsultuye-ministr-yusticiyi-pav…/

Читайте також