Ризики під час вагітності: на що варто звернути увагу

Більшість батьків, які планують народження малюка, непокояться через можливість наявності в нього різноманітних генетичних відхилень. Одним із найвідоміших прикладів таких відхилень є синдром Дауна (трисомія 21-ї хромосоми). За її наявності 21-ша пара хромосом має три, а не дві копії.

Наразі розрахувати ризик подібного відхилення можна ще на етапі вагітності. Таку послугу, зокрема, пропонує Клініка професора Феськова О. М. Детальніше можно дізнатись на сторінці https://feskov.ua/uk/services/vagitnist/rozrahunok-riziku-trisomiyi. Зробивши подібний аналіз, можна відкинути зайві хвилювання та спокійно очікувати на появу здорового малюка.

Ще одним приводом для паніки є діагноз «низька плацентація», який ризикують почути 15 % майбутніх батьків. Найчастіше це відбувається тоді, коли ембріон закріплюється в нижній частині матки, біля її зіву. 

Розрахунок ризику трисомії

Аби впевнитися в тому, що у майбутнього малюка немає синдрому Дауна, необхідно ретельно проходити всі скринінги, передбачені медичним протоколом. До маркерів, які можуть свідчити про наявність проблеми, належать:

  • збільшена товщина комірного простору плода;

  • відсутність або зменшення носових кісток;

  • порушення кровотоку венозної протоки, трикуспідального клапана серця плода;

  • збільшений лицьовий кут;

  • порушення частоти серцевих скорочень.

Зрозуміло, що відхилення одного параметра ще не свідчить про наявність патології, проте необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем, який зможе інтерпретувати результати скринінгу та за потреби призначити додаткові дослідження або аналізи. 

Лікування низької плацентації

Особливого медичного протоколу лікування такого відхилення наразі немає. Подібний діагноз — це привід змінити свою поведінку майбутній матері та приділити більше уваги перебігу вагітності. Є досить висока вірогідність того, що з часом плацента підніметься й положення плода стане цілком нормальним.

До основних рекомендацій жінкам, які почули такий діагноз, належать:

  • відмова від інтенсивних занять спортом;

  • заборона піднімати важкі предмети;

  • уникнення різких рухів;

  • відмова від статевого життя;

  • заборона відвідування бань, саун, приймання гарячих ванн;

  • уникнення авіаперельотів.

Також лікарі радять припинити вживати препарати для зниження тонусу матки (за його наявності) та регулярно робити кардіомоніторинг активності дитини. Лікар може призначити спеціальні гормональні препарати, які дадуть змогу працювати легеням дитини в разі передчасних пологів. Про те, як діяти при такому діагнозі і зменшити ризики можна дізнатись на https://feskov.ua/uk/services/vagitnist/nizka-platsentatsiya.

У жодному разі не варто панікувати та передусім необхідно радитися з лікарем, який веде вашу вагітність. Звертатися до порад інтернет-коментаторів або навіть власних родичів може бути смертельно небезпечно як для матері, так і для дитини. А за умови зваженого та відповідального ставлення до вагітності ваші шанси стати щасливими батьками стають набагато більшими.

Читайте також